Women Empowerment Fonds van Wakibi groeit door

Door Laura Berger op 23-8-2022

Women Empowerment fonds

In 2021 richtte Wakibi het Women Empowerment Fonds op. Met dit fonds verstrekt Wakibi microkredieten aan vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden. In het eerste jaar was het fonds meteen een succes: het fonds groeit goed dankzij de donaties van bedrijven en particulieren. En de ambities zijn groot om het fonds verder uit te bouwen. Waar staat het fonds nu? Tijd voor een update.

Impact van ruim 130.000 euro gerealiseerd in eerste jaar

Het Women Empowerment Fonds heeft inmiddels €133.408 uitgeleend aan vrouwelijke ondernemers. Dit bedrag is verdeeld over 531 leningen in 50 verschillende landen. Het fonds is vooral een populair goed doel onder organisaties: 90% van het huidige fonds bestaat uit donaties van bedrijven. De overige 10% komt van particulieren die vrouwelijke ondernemers graag helpen met een microkrediet. Het fondsgeld wordt evenredig verdeeld over de continenten. Twintig procent gaat naar leningen voor onderwijs of huisvesting. 

Women Empowerment Fonds trekt particulieren én bedrijven aan

Het Women Empowerment Fonds groeit dus dankzij donaties van particulieren en bedrijven. Een voorbeeld van een donateur is Ellasti, een online webshop voor ‘one-line art’ posters en raamfolie. De webshop is het product van de creatieve geest van Sana al Maach, grafisch ontwerper uit Utrecht. Samen met Deniz Karadavut, al 22 jaar een goede vriendin, hield Sana in aanloop naar internationale vrouwendag een campagne, dat ze WOMAN noemde. 

Bezoekers van de webshop konden een fairtrade katoenen tas bestellen met het profiel van een vrouw en een empowering quote naar keuze. Voor iedere verkochte tas werd 3 euro opzij gezet voor het Women Empowerment Fonds. Dit resulteerde in een donatie van 150 euro. “De boodschap die we met deze actie wilden verspreiden, was dat alle vrouwen er mogen zijn”, vertellen Sana en Deniz. “Vrouwen zijn sterk. Ondernemende vrouwen durven risico’s te nemen en voorzien daarmee zichzelf in het bestaan. Met een microkrediet geef je hen een duwtje in de rug. Daarnaast rouleert het geld van het fonds. Zo kunnen meerdere vrouwen worden ondersteund. Dat spreekt ons aan”.

De tassen zijn nog steeds te koop op de webshop. En voor de toekomst heeft Sana genoeg ideeën: “Zo zou ik de tassen door vrouwen in derdewereldlanden willen laten maken voor een eerlijke prijs. Door vrouwen, voor vrouwen. Dromen mag!”

Nieuwe fondsmanager Women Empowerment Fonds

Wakibi heeft de ambitie om het Women Empowerment Fonds verder te laten groeien in de komende jaren. Om dat goed aan te pakken, is vanaf mei een nieuwe fondsmanager gestart. Frederique Groen, carrière coach en headhunter, zet zich één dag in de week in om het fonds naar het volgende niveau te tillen. Zij richt zich vooral op het werven van donateurs binnen het MKB. 

“Het MKB kent de uitdagingen van ondernemen”, legt Frederique uit. “Met een donatie aan het Women Empowerment Fonds helpen zij een vrouw met haar onderneming én dragen via haar ook bij aan haar sociale omgeving. Zoals het onderhouden van een gezin. Bovendien geeft ondernemen deze vrouwen energie, sociale contacten en betekenis in het leven.”

Frederique is blij als fondsmanager nu onderdeel te zijn van Wakibi. “Het is een kleine stichting met veel betrokken en intrinsiek gemotiveerde vrijwilligers. Je weet dat je geld daardoor direct naar de doelgroep gaat. Het is een mooie manier om iets terug te doen voor de maatschappij”. 

Ook bijdragen aan de empowerment van vrouwelijke ondernemers?

Met het Women Empowerment Fonds werkt Wakibi aan toegang tot financiering voor vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden. Zoals Genoveva en haar dochter Estefania uit Peru.