World Toilet Day: omdat een toilet levens redt en waardigheid beschermt

Door Redactie Wakibi op 18-11-2019

Waarom microkredieten

Wist je dat er nog steeds 4,2 miljard mensen op de wereld zijn die niet veilig naar de WC kunnen? De sanitaire voorzieningen zijn voor hun dusdanig slecht geregeld dat het zelfs gevaarlijk is om naar het toilet te gaan. Drinkwater vervuilt en ziektes krijgen vrij spel, soms zelfs met de dood tot gevolg. Vooral vrouwen, meisjes en mensen in kwetsbare situaties zijn hiervan de dupe. Dit verklaart waarom World Toilet Day (19 november) in het leven is geroepen. Een dag die aandacht vraagt voor deze wereldwijde sanitaire crisis.

Bekijk een toilet eens met andere ogen: niet alleen als WC, maar als een plek die levens kan redden en de waardigheid van mensen beschermt. Belangrijk dus dat iedereen toegang heeft tot veilige toiletten. Sanitaire voorzieningen zijn een mensenrecht!

Toilet in één dag geïnstalleerd

Een groep studenten heeft dat begrepen en richtte Sanergy op, een in Kenia gevestigd bedrijf dat goedkope sanitaire voorzieningen in stedelijke sloppenwijken bouwt met de naam ‘Fresh Life toilet’. Lindsay Stradley, medeoprichter van Sanergy legt uit hoe zo’n toilet werkt: ,,Onze toiletten zijn gemaakt van prefab betonnen platen, die naar de plek worden vervoerd en in één dag zijn geïnstalleerd. De toiletten hebben twee gaten, omdat scheiding de geur vermindert en de eindverzameling makkelijker maakt. Uiteindelijk wordt alles namelijk verwerkt tot elektriciteit en kunstmest.”

Ook lokale ondernemers profiteren

Het studentenproject pakt niet alleen een serieus ontwikkelingsprobleem aan, maar genereert ook winst en biedt werkgelegenheid aan lokale ondernemers. In samenwerking met onze partner KIVA biedt Sanergy leningen aan Fresh Life-exploitanten. Lokale ondernemers verdienen op deze manier geld en de toiletten bieden aan honderden mensen een veilige sanitaire plek. Inmiddels heeft Sanergy belangstelling getrokken van verschillende lokale microfinanciering-organisaties die potentieel van het systeem inzien. Zij kennen de omgeving en helpen Sanergy om bij meer mensen hygiënische sanitaire voorzieningen te krijgen.

Wakibi helpt mensen aan een toilet

World Toilet Day werd in 2001 opgericht door de World Toilet Organisation en werd in 2013 een officiële VN-dag. Doel: te helpen bij het bereiken van Sustainable Development Goal 6: sanitaire voorzieningen voor iedereen in 2030. Wil jij ook mensen helpen aan een toilet? Kijk tussen onze Wakibi-projecten en zoek op bijvoorbeeld ‘toilet’. Zo vind je mensen die een toilet nodig hebben, zoals Vivian en Zahir uit Libanon.