Anderen helpen voelt goed!

Door Redactie Wakibi op 7-3-2017

Over Wakibi

De Griekse filosoof Aristoteles schreef dat werkelijk levensgeluk niet voorkomt uit liefde krijgen, maar uit liefde geven. Maar hoe komt het eigenlijk dat we ons prettig voelen als we anderen helpen?

Ken je de tegeltjeswijsheid ‘Wie anderen helpt, helpt ook zichzelf’? Laatst stond deze zin in het tijdschrift Flow, met daarbij een artikel over wat het helpen van anderen, en het uitoefenen van vrijwilligerswerk, met mensen doet. Het geeft in elk geval een goed gevoel. Iets wat zelfs de Griekse filosoof Aristoteles al wist. 

Waar komt dat fijne gevoel vandaan?

In het Flow-artikel wordt de Amerikaanse psycholoog en onderzoeker Daryl Van Tongeren geïnterviewd. Hij deed onder meer onderzoek naar hoe mensen zin geven aan hun leven. ,,We vroegen een groep van 400 proefpersonen hoe vaak ze andere mensen hielpen of vrijwilligerswerk deden voor een goed doel. De mensen die zeiden dat ze vaak anderen hielpen, bleken hun leven als veel zinvoller te ervaren dan de proefpersonen die niet zo vaak voor anderen klaarstonden. Het verschil was echt opvallend.” Volgens de psycholoog geeft het helpen van anderen je niet alleen het gevoel dat je een zinvol leven lijdt. Het heeft ook andere psychologische effecten. ,,Het versterkt je gevoel van eigenwaarde. Want wanneer je andere mensen helpt, voel je je beter over jezelf.”

Vrijwilligerswerk maakt gelukkiger

Verder blijkt uit het verhaal dat mensen die vrijwilligerswerk doen minder last hebben van depressieve gevoelens, zich gelukkiger voelen en meer voldoening ervaren. Hun geestelijke gezondheid zou zelfs beter zijn. En het een en ander lijkt elkaar te versterken. Als mensen anderen helpen, voelen ze zich gelukkiger en mensen die zich gelukkiger voelen zijn over het algemeen ook behulpzamer.

Vrijwilligers, waar zijn ze te vinden?

Non-profit organisatie Wakibi, het crowdfunding platform dat microkredieten verstrekt aan ondernemers in ontwikkelingslanden, werkt volledig op basis van vrijwilligers. En het is niet altijd makkelijk mensen te vinden die onbezoldigd tijd willen vrijmaken. Gek eigenlijk als je weet dat het helpen van anderen voorziet in drie basale menselijke behoeften*: de behoefte aan verbondenheid, de behoefte aan autonomie, oftewel het gevoel dat je zelf je keuzes maakt in het leven, en de behoefte je competent te voelen. Dat laatste wordt versterkt, omdat mensen die anderen helpen vaak meteen resultaat zien en positieve reacties krijgen. Dus wat houdt je nog tegen om vrijwilliger te worden? En waarom niet voor Wakibi? Of misschien ken je nog mensen die zich graag willen inzetten? Kijk hier voor de mogelijkheden of neem meteen contact op via support@wakibi.nl.

PS: Wil je liever onze projecten ondersteunen? Als deelnemer bepaal je zelf aan welk project je geld wilt uitlenen en je ziet dan hoe het project verloopt. Wanneer de lening is terugbetaald, kan deze weer aan een ander project worden verstrekt (of wordt het geld teruggestort). Gemiddeld wordt 98,4% van de leningen binnen een jaar terugbetaald. Wakibi vraagt geen rente over de leningen en is daarin uniek.

* (bron: Flow nummer 8, 2016: Het nieuwe helpen)