“Wéér een Belgisch bierpakket?! Ik geef wel een Wakibi-cadeaubon!”

Door Mirjam de Graaf op 21-12-2022

Over Wakibi

socialimpact

Met een cadeaubon van Wakibi zet je een kettingreactie in gang. Dat is de overtuiging van uitlener Hugo van der Graaf. Door de cadeaubon is zijn broer Bas nu ook bezig met microkredieten èn gaf het bedrijf van Bas, Thermo Fisher Scientific , een extra bijdrage aan Wakibi uit het goededoelenfonds. We spraken Bas en Hugo.

Het verhaal begint in 2021 bij Hugo (47). “Toen kreeg je nog maar 0,1% rente op je spaargeld en ik kreeg een goede eindejaarsbonus. Ik dacht echt, jéé, wat ga ik met dat geld doen? Als er geen echt rendement is, dan ga ik voor sociaal rendement, dus microkredieten. Ik heb toen meteen verschillende microkredieten uitgegeven, aan een groepje in Guatemala, een vrouw in Albanië en ondernemers in andere ontwikkelingslanden. Sympathiek bij Wakibi vind ik dat je een beeld hebt van de personen die een microkrediet krijgen. Zo kun je je beter voorstellen wat er met je geld gebeurt.”

Namens Tina in Zambia bedankt!

Al vrij snel gaf Hugo ook de eerste cadeaubon aan een vriend. “De reactie was enthousiast, mensen vinden het grappig. Dan krijg je later een appje: namens Tina in Zambia bedankt! Dus Bas zijn 49e verjaardag kwam eraan en ik dacht, ik kan wel wéér een Belgisch bierpakket geven, maar ja… dan vind ik een Wakibi-bon leuker.” Voor Bas was het de gelegenheid om zich in microkredieten te verdiepen. “Ik wist wel wat het was, maar ik dacht eigenlijk dat het ingewikkeld was om te regelen. Dat viel reuze mee, dankzij Wakibi!”

Kwaliteit van leven verbeteren

Bij die eerste lening zocht Bas vooral op duurzaamheid en onderwijs. “Het hele idee achter microkredieten is dat je daarmee iemand de kans geeft om de kwaliteit van leven te verbeteren. En wat mij betreft het liefst op een duurzame manier. Ik wil de wereld verbeteren, al klinkt dat wel wat groot. In mijn werk als technisch schrijver van handleidingen zit ik ook in de duurzame hoek. Ik koos dan ook voor een melkveehouderij in Kirgizië, een biologische. Nu is bij microkredieten al gauw iets biologisch, want ze hebben simpelweg het geld niet om bijvoorbeeld kunstmest te kopen. Maar ook een lening voor kunstmest zou ik niet snel geven.” Bij Hugo ligt de focus op ondernemerschap. “Met het geld moeten ze zelf een inkomen kunnen genereren, bijvoorbeeld investeren in een apparaat waarmee ze meer kunnen produceren.”

"Het hele idee achter microkredieten is dat je daarmee iemand de kans geeft om de kwaliteit van leven te verbeteren."

Steeds opnieuw uitlenen

Met de cadeaubon heeft Bas eigenlijk een eeuwigdurend cadeau gekregen. “Dát vind ik het leuke. Als je je microkrediet geeft aan iemand die er verstandig mee omgaat, komt het terug en kun je het opnieuw uitlenen. Natuurlijk is er het risico dat je niet alles terugkrijgt, maar bij een goed doel geef je een keer en is het weg. Bij Wakibi kan ik het 2, 8, 36 keer uitlenen. Het blijft ook aan de zijlijn in je hoofd spelen, want elke keer als je wat terugbetaald krijgt, krijg je weer een berichtje.” Hugo: “Met een microkrediet en zeker met een cadeaubon voor een microkrediet, creëer je een doorgeefeffect, dat vind ik mooi. Ik heb het ook wel over microkredieten op school, ik ben leraar economie. Ontwikkelingshulp lijkt ver weg, ik wil het dichterbij halen voor de leerlingen. Kennis geven over garantieprijzen voor boeren in ontwikkelingslanden en microkredieten, en wat het effect ervan is, maar ook bespreken wat zij zelf kunnen doen.”

Met een cadeaubon dubbel blij

De Wakibi-cadeaubon is dus een aanrader volgens de broers. “Iets krijgen is leuk, maar aan iets geven houd je ook een goed gevoel over. Dus degene die een cadeaubon krijgt is dubbel blij!” “Wij zijn in de gelukkige omstandigheid dat we eigenlijk alles al hebben,” zegt Hugo. “Dan krijg je iets geinigs, je pakt het uit, zegt haha wat leuk, en zet het opzij. Met de cadeaubon geef je een ervaring in plaats van spullen.” “En via de cadeaubon steun je dan iemand die wél iets nodig heeft,” vult Bas aan. “Ik vond het een leuk en origineel cadeau om te krijgen, en blijf zeker investeren in microkredieten.”

Wakibi cadeaubon voor een microkrediet

Een Wakibi-cadeaubon is niet alleen leuk om te geven, het is ook nog eens heel makkelijk en snel! Je kunt digitaal bestellen en afrekenen. De digitale cadeaubon met jouw persoonlijke tekst kun je rechtstreeks naar de ontvanger sturen, of naar jezelf zodat je het kunt uitprinten en persoonlijk geven.