Van aanvraag naar business: de stappen van een Wakibi-lening

Door Ilse Naves-Scheidel op 28-6-2022

Over Wakibi

Met één klik op de knop kun jij een ondernemer uit een ontwikkelingsland ondersteunen met een kleine lening. Heel gemakkelijk! Maar wat gebeurt er allemaal achter de schermen voor zo’n lening? In deze blog vertellen we je daar meer over.

Al meer dan 5 miljoen euro uitgeleend

Zoals je misschien weet, is Wakibi een partner van Kiva, een van de grootste spelers ter wereld op het gebied van crowdfunding voor microkredieten. Wakibi maakt gebruikt van hun netwerk. Sinds onze samenwerking in 2011, leenden de deelnemers van Wakibi al meer dan 5 miljoen euro uit aan ondernemende mensen over de hele wereld! Dat gebeurt via de volgende 3 stappen.

Stap 1: Aanvraag van de lening

De eerste stap is de aanvraag voor een lening door een ondernemer. Dit gaat via Kiva’s field partners. Deze field partners - 312 wereldwijd- zijn lokale non-profit organisaties, microfinanciers en scholen. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor ambitieuze ondernemers in ontwikkelingslanden. De field partners beoordelen de lening, keren het geld uit en incasseren de terugbetaling. Daarnaast ondersteunen ze de leners vaak met bedrijfsadvies en cursussen, bijvoorbeeld op het gebied van ondernemen of lees- en schrijfvaardigheid, en soms ondersteunen ze ook op medisch gebied in een community.

Stap 2: Uitbetaling van de lening

Als de lening is goedgekeurd dan wordt het geld door de field partner direct uitgekeerd aan de aanvrager. Zo hoeven ondernemers niet te wachten om aan de slag te gaan. De field partner vult alle informatie over de lening in waarna deze op de website wordt geplaatst. Vanaf dat moment kunnen de ruim 1,8 miljoen geldschieters wereldwijd via Kiva, en in Nederland dus bij Wakibi, gedurende een periode van 30 dagen de lening financieren.

Stap 3: Terugbetalen

Met deze financiële ondersteuning kan de ondernemer zijn bedrijf een boost geven, door de aanschaf van een nieuwe naaimachine bijvoorbeeld, of een koe. Vanuit de omzet, die dankzij de investering stijgt, betaalt hij vervolgens de lening terug aan de field partner, volgens het afgesproken betalingsschema. De field partner ontvangt hiervoor rente volgens een gangbaar lokaal tarief. De terugbetalingen van de ondernemer gaan rechtstreeks via Kiva terug naar de Wakibi-accounts van degenen die de lening hebben gefinancierd.

De terugbetaalde lening opnieuw uitlenen

Op het moment dat de lening is terugbetaalt kun je het bedrag weer opnieuw uitlenen. Zo blijft het geld circuleren en kun je met één bedrag meerdere ondernemers steunen! Wist je trouwens dat 100% van de lening naar de ondernemer gaat? Er blijft niets aan de strijkstok hangen. 


Wakibi wordt hoofdzakelijke gerund door vrijwilligers

Er gebeurt dus een hoop werk achter de schermen, met hulp van vrijwilligers die de betalingsplatformen draaiende houden, steeds zoeken naar nieuwe, interessante samenwerkingsverbanden, en communiceren over de projecten. Zij doen dit met liefde omdat ze zien dat een ondernemer met een klein zetje zijn of haar leven kan opbouwen. Dat iemand zo zelfredzaam kan worden, is alleen mogelijk dankzij alle leners die bereid zijn te investeren. Kijk daarom bij onze projecten en help met vandaag nog een ondernemer zijn zaak en leven op te bouwen. Al vanaf 27,-.

Voor meer achtergrondinformatie over het leningsproces kijk op https://www.kiva.org/about/how
 

Steun een ondernemer met een kleine lening en verander een leven!