Zo leuk: dit camperbusje ondersteunt Wakibi!

Door Helen Albada op 21-8-2020

Impact van microkrediet

Over Wakibi

Wakibi kent veel enthousiaste kredietverstrekkers, maar sommige zijn wel heel creatief in hun ondersteuning. Neem Mart Schoenmakers en Mirte van der Pol, sinds 2018 lenen zij geld aan Wakibi-projecten en deze zomer bedachten ze een bijzonder lucratieve manier om meer projecten te ondersteunen én Wakibi nog beter onder de aandacht te krijgen. We belden met Mirte voor een toelichting.

Wakibi-zaadje geplant

“Sowieso is het fantastisch om te zien hoe Wakibi zich inzet om kredieten te verstrekken aan minderbedeelden met ondernemingszin. En hoe die mensen dan een (door)start maken met hun bedrijfje, en zo - met een beetje hulp - een beter bestaan op te bouwen”, vertelt Mirte enthousiast. Zelf kwam ze een paar jaar geleden, heel toevallig, met Wakibi in aanraking. “We gingen samenwonen en kregen een ‘welkom in de buurt-pakket’ met allerhande kortingsbonnen én een kaartje van Wakibi.” Zo werd het Wakibi-zaadje bij Mart en Mirte geplant en dit voorjaar kwam daar een mooi initiatief uit voort.

Oldtimer Willem sponsort Wakibi

“We hebben een Volkswagen camperbusje, een echte oldtimer, zo’n oranje T2 die we tot Willem hebben gedoopt. Mart heeft hem gedurende de afgelopen 15 jaar volledig gerestaureerd, maar we gebruiken ‘m steeds minder. De kinderen zijn groot, wij zijn ouder en toch willen we Willem niet wegdoen. Iedereen is aan het busje gehecht. Vandaar dat we nu ons campertje verhuren via GoBoony, een boekingsplatform; via hen loopt de verzekering en zijn we makkelijk te vinden. De verhuur combineren we met een goed doel: voor elke boeking sponsoren we drie nieuwe Wakibi-projecten. En het geld dat terugkomt wordt steeds opnieuw besteed, tot nu toe al aan zo’n twintig projecten.”

Eerste huurders op pad

Via de verhuur probeert het stel andere mensen enthousiast te maken voor Wakibi. “Je hebt face-to-face contact en een directe link: voorliefde voor oldtimers en voorliefde voor een bepaalde manier van vakantievieren.

Elke huurder krijgt van ons een Wakibi-cadeaubon, zodat naamsbekendheid wordt opgebouwd en mensen op een actieve manier in aanraking komen met Wakibi. Dit doen we in de hoop dat meerdere projecten worden gesponsord. Deze zomer gingen de eerste huurders op pad, en we hebben inmiddels de 6e boekingsaanvraag voor ons busje binnen. Het gaat dus goed - ook met onze Wakibi-projecten. De eerste boekers hebben na onze cadeaubon inmiddels zelf ook al gesponsord, het lijkt dus aan te slaan!", zegt Mirte lachend.

Opbrengst

En wat er precies wordt gedaan met de opbrengst van de verhuur? “Een deel investeren we in het onderhoud van de bus, een deel gaat naar Wakibi en we gebruiken de inkomsten om een volgend Volkswagen camperbusje te gaan restaureren en verhuren. Zo willen we het vliegwiel verder in werking te zetten.”

Reizen langs Wakibi-projecten

Maar er is nog meer. Mart en Mirte bruisen van de ideeën en hebben nog een ander plan in de pijplijn. “We zouden graag in 2021 een grote ‘overland’ tocht willen maken richting Azië. Ons idee: langs Wakibi-projecten rijden om te kijken of mensen echt een beter bestaan hebben weten op te bouwen. Gaandeweg hebben we onze projecten wat meer geografisch geselecteerd, namelijk daar waar wij denken naartoe te reizen. Hopelijk kunnen we succesverhalen delen en wat betekenen voor de ondernemers. Zelf komen we uit het bedrijfsleven en willen we graag onze kennis en kunde inbrengen. Zo geven we onze reis meerwaarde en een andere betekenis.”

Geld voor een beter bestaan

Vanwaar de voorkeur voor Wakibi? “Andere goede doelen sponsoren we ook, maar Wakibi is anders. Mensen dragen hun eigen verantwoordelijkheid om hun eigen business op te bouwen en terug te betalen. Zo maak je geld met geld, voor een beter bestaan. Het zou toch geweldig zijn om met onze initiatieven mensen te enthousiasmeren voor Wakibi en het idee verder door te geven? Zodat er meer reuring komt rondom Wakibi en steeds meer mensen dit initiatief leren kennen!

Wil jij op pad met Willem, en daarmee Wakibi steunen?

Mirte en Mart hebben de website ‘Social Wheels’ opgezet om zo meer mensen in beweging te zetten en hen op het Wakibi-spoor te brengen.