Wakibi start noodfonds voor door corona getroffen ondernemers in ontwikkelingslanden

Door Redactie Wakibi op 14-4-2020

Impact van microkrediet

Over Wakibi

Wij gaan extra leningen verstrekken aan deze wereldondernemers, en stoppen € 10.000 euro in een speciaal noodfonds. We roepen onze uitleners, particulieren en bedrijven op om extra te doneren voor dit noodfonds, zodat het groeit en we meer mensen kunnen helpen.

Want door de coronacrisis ligt de economie in veel landen stil. Dat geldt helaas ook voor de ondernemers in ontwikkelingsgebieden. Duizenden mensen die vechten tegen de armoede worden hard getroffen. 

Door de vele regionale verschillen is er geen éénduidig beeld te schetsen, maar we weten wel dat alle ondernemers die gesteund worden door Wakibi het financieel zwaar hebben. Daarnaast is er veel sprake van gebrekkige gezondheidszorg en moeten veel kleine ondernemers vaak kiezen tussen óf werken in risicovolle omstandigheden óf honger. Of kunnen ze hun huidige onderneming helemaal niet meer runnen vanwege de coronamaatregelen. Als ze niet mogen of kunnen werken door deze gezondheidscrisis komen honderdduizenden gezinnen in de problemen. Juist nu is het dus van belang deze groep niet te vergeten.

"Hoe meer geld we in dit noodfonds kunnen stoppen, hoe meer ondernemers we kunnen helpen,”

“Juist nu willen wij iets extra’s doen voor zo veel mogelijk ondernemers. Het uitgangspunt is hierbij nadrukkelijk dat deze vrouwen en mannen geen extra gezondheidsrisico lopen, maar toch aan voldoende krediet kunnen komen om het hoofd boven water te houden in deze moeilijke omstandigheden. Hoe meer geld we in dit noodfonds kunnen stoppen, hoe meer ondernemers we kunnen helpen,” aldus Voorzitter van Wakibi, Matthijs Nieuwenhuis.

We ondersteunen ondernemers in volgens WHO door coronavirus zwaar getroffen landen

Zoals gezegd is het moeilijk om goede betrouwbare lokale data te krijgen over de ernst van de coronacrisis in landen. Daarom kijken we naar de cijfers van de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO. Op basis daarvan heeft Wakibi besloten om in eerste instantie te microkredieten te verstrekken in Ecuador, Egypte en de Filipijnen. Dit zijn landen waar:

  • veel geregistreerde corona-slachtoffers zijn
  • en een goede betrouwbare infrastructuur voor microkredieten aanwezig is.

Gezien de situatie zijn dit meer risicovolle leningen dan normaal. Via ons platform wordt normaal gemiddeld 97% van de leningen terugbetaald. In deze situatie houden we er rekening mee dat het terugbetaalpercentage substantieel lager uitpakt. Het geld dat terugkomt van de ondernemers én het extra geld dat jullie, onze uitleners, particulieren en bedrijven doneren, leent Wakibi steeds opnieuw uit in ontwikkelingsgebieden waar dit het hardst nodig is.

Wil jij ondernemers in ontwikkelingslanden juist nú een hart onder riem steken? Wil je ze helpen door deze bizarre periode heen te komen? Doneer dan nu.

Zoals altijd, maar nu een beetje extra: enorm bedankt voor jullie steun!