Keniaanse kunstenaars succesvol dankzij microfinanciering

Door Danielle van Roomen op 12-4-2024

Impact van microkrediet

David en Jane zijn kunstenaars in hart en nieren. Ze houden zoveel van hun werk dat ze inmiddels al aan hun vierde microkrediet toe zijn. Het stel maakt Afrikaanse, handgemaakte juwelen en accessoires, waarbij ze gebruik maken van prachtige kralen, koper en stoffen.

David en Jane lenen niet alleen zelf geld, ze maken sinds kort ook onderdeel uit van het Kiva Zip platform*, een platform van waaruit ze crowdfunding acties op kunnen zetten. Zo kunnen ze andere kunstenaars in hun netwerk, kunstenaars die geen toegang hebben tot het financiële systeem, ondersteunen. David en Jane vertellen over het traject dat ze hebben afgelegd, over de obstakels, hun dromen. 

David en Jane verkopen hun sieraden op de vele ´Maasai markets´ in Nairobi. Deze markten staan vol met Keniaanse schilderijen, stoffen met Afrikaanse prints, sieraden en houtsnijwerken. Deze markten zijn zeer geliefd bij toeristen.

*Kiva Zip platform is opgericht door Kiva, partner van Wakibi

Sieraden gemaakt door David en Jane, Keniaanse kunstenaars

“De grootste uitdaging voor Afrikaanse kunstenaars is het bewaren van de authenticiteit en de kwaliteit van hun Afrikaans handwerk zonder dat dit ten koste gaat van hun inkomsten", zegt David. "Een zorgwekkende trend op de geweldige 'Maasai Markets', waar toeristen vanuit de hele wereld naartoe komen, is dat sommige van onze ontwerpen worden gekopieerd. Niet door andere lokale kunstenaars maar door zakenmensen vanuit andere landen. Ze gebruiken onze ontwerpen voor massaproductie. Ze doen concessies aan het ontwerp en de kwaliteit. De volgende stap is het aansporen van lokale distributeurs om deze producten voor een lagere prijs juist op onze 'Maasai Markets' te verkopen. Er is heel veel concurrentie, zelfs als jij het echte authentieke ontwerp hebt,” .

David maakt authentieke Afrikaanse sieraden met de hand

Door zijn enorme gedrevenheid het originele karakter van handgemaakte Afrikaanse kunst te beschermen, is David nu een van de curatoren van de 'Maasai Market'. Hij moedigt lokale kunstenaars aan samen te werken, hun werk lokaal te houden en zuinig te zijn op hun cultuur.

David droomt ervan een online fair trade platform voor authentieke Keniaanse kunstenaars te creëren, de kunstenaars waar hij iedere dag mee samenwerkt op de 'Maasai Market'.

Van Afval naar fairtrade juweeltjes

“Wat zo in doorsnee lelijk genoemd kan worden, kan in de kunst een grote schoonheid krijgen.” – Auguste Rodin

Een kunstenaar van het Kisumu Innovation Center in Kenia laat zien hoe ze afval transformeren tot kunst

Kunstenaars in het Kick (Kisumu Innovation Center Kenia) transformeren afval tot innovatieve kunst. Bij Kick worden kunststukken gemaakt van tin, bladmetaal, verwrongen ijzer, koperdraad, verzinkt ijzer en plantaardige vezels zoals papyrus en water hyacint. Hoewel het centrum gevestigd is in Kisumu ondersteunt Kick niet alleen lokale kunstenaars. De organisatie heeft ook een groep opgericht waarmee ze andere gemeenschappen willen ondersteunen en helpen ontwikkelen. Om dit doel te bereiken verstrekken ze zelf ook microkredieten aan ondernemers.

Een kunstenaar in wording

Een Wakibi lener, Stephen Kine, heeft als missie; “Ervoor zorgen dat armen, gemarginaliseerden, wezen, jongeren en uitgestoten kinderen kansen krijgen om hun potentieel te benutten en onderdeel te zijn van de gemeenschap. Zodat ze hun talenten ontdekken en ontwikkelen. Dit geeft hen een toekomst en worden ze verantwoordelijke burgers die over hun gemeenschap waken.”

Stephen komt oorspronkelijk uit Migori, een afgelegen gebied in het westen van Kenia. Hij kwam naar Nairobi in de hoop op een beter leven. Hij kwam terecht in Kibera, een van de grootste sloppenwijken in Kenia. Daar zijn geen officiële scholen, geen werk en veel problemen. Op een dag prutste hij wat met schroot en gerecycled metaal en al snel ontdekte hij zijn verborgen talent. Hij kon gewoon met zijn handen afval verwerken tot prachtige sieraden.

“Met Kiva Zip microkrediet heb ik een tafelboormachine gekocht waardoor ik mijn sieraden tot in detail kan verfijnen", zegt Stephen. "Nu worden mijn sieraden wereldwijd verkocht, in New York, in Europa. Alle dank gaat uit naar mijn Trustee, Shop Soko.” 

Stephen runt het Kibera Arts Centre, zijn gedurfde missie is werkelozen in staat te stellen hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. En hij neemt ze aan als leerlingen in zijn atelier. Stephen wil zelf graag een Kiva Zip trustee worden, zodat hij andere ondernemers waar hij nauw mee samenwerkt kan helpen bij hun behoefte aan financiering.

Stephen Kine laat de armbanden zien die hij heeft gemaakt van gerecycled metaal

Vrijgevochten ontwerpen

In het hart van het doolhof van populaire marktjes in Nairobi tref je Ruth Abade aan. Haar atelier voor Black Fly, Ruth´s modebedrijf, is een prachtige chaos van gerecyclede Afrikaanse stoffen. Klaar om verwerkt te worden tot bijzondere accessoires en designerkleding. Met haar verbeeldingskracht en oog voor detail is Ruth een meester in het transformeren van gerecyclede stoffen tot unieke make-uptasjes, labtoptassen en Afrikaanse jassen. Ruth is nog niet zo lang geleden toegetreden tot het team dat helpt nieuwe ondernemers op weg te helpen met een microkrediet. Zo wil zij ook haar medeontwerpers toegang geven tot financiële middelen, en daarmee tot kans op succes.

Ruth Abade in haar zelfgemaakte Afrikaanse jas

Help ook een ondernemende kunstenaar op weg! Je kunt zelf kiezen welk project je steunt.