Microfinanciering opent een deur voor Evgeniya

Door Redactie Wakibi op 28-2-2024

Impact van microkrediet

Van de geur en smaak van verse komkommers of trostomaten kun je soms wat nostalgisch worden naar de tijd dat biologische voeding de norm was. Door de enorm gegroeide wereldwijde vraag naar groenten en fruit zijn veel boeren overgestapt op het gebruik van industriële landbouwtechnieken. Daarmee produceren ze grote hoeveelheden groenten en fruit, maar helaas zijn deze toch soms net wat minder smaakvol.

Evgeniya is een energieke en doelgerichte boer die geen industriële technieken gebruikt. Ze produceert alleen biologische producten. Evgeniya woont samen met haar man Vasily, die werkt als hoofdingenieur op een collectieve boerderij, en haar zoon Shasha die als agronoom werkt.

Olie van distel, pompoenen en vlas

Nadat Evgeniya in de jaren negentig besloot om in de landbouw te gaan pachtte ze twaalf hectare land. Op haar land staat nu een verwerkingsfaciliteit waar olie wordt gemaakt van distel, pompoenen en vlas. Zodra het eindproduct klaar is verkoopt ze dat op een nabijgelegen markt.

Evgeniya neemt deel aan discussiegroepen over landbouw via een organisatie die boerinnen helpt met landbouw oplossingen en ideeën genaamd "The Union of Women-Farmers". Via deze groep leerde ze druiven en aardbeien telen. Evgeniya had nu de kennis, maar nog niet het kapitaal om de apparatuur te kopen die nodig is om deze gewassen te verbouwen. 

Microfinanciering opent een deur voor Evgeniya

Evgeniya vroeg een lening aan van €  1.400 via microfinanciering. Haar aanvraag werd goedgekeurd, en deze lening heeft haar geholpen om nieuwe apparatuur voor haar boerderij te kopen. Het opende ook een deur voor Evgeniya:  deelnemen aan een gemeenschap van vrouwelijke boeren, die elkaar versterken door het organiseren van evenementen en delen van ervaringen.

Ondanks haar harde werken mislukte de oogst uiteindelijk. Evgeniya laat zich echter niet ontmoedigen door deze tegenslag. Ze heeft de lening inmiddels terugbetaald en blijft haar passie volgen. Evgeniya is van plan haar droom van het verbouwen van druiven en aardbeien te blijven najagen en een winkel voor biologische producten te openen. 

Dromen van een winkel waar vrouwelijke boeren biologische producten verkopen

"Mijn droom is om een ​​winkel te openen waar alle vrouwelijke boeren in de omgeving hun biologische producten kunnen verkopen. Het zou geweldig zijn als iedereen weet dat je hier moet zijn voor biologische producten."

Het is voor vrouwen met kleine en middelgrote agrarische bedrijven in Oost-Europa moeilijk om financiële steun te krijgen, en daarom hebben ze jouw hulp nodig!

Dit artikel is hertaald op basis van originele content op Kiva.org.