Ambassadeur van het Women Empowerment Fonds, Sylvia Siertsema bezoekt vrouwelijke ondernemers in Guatemala

Door Laura Berger op 8-12-2022

Impact van microkrediet

Women Empowerment fonds

Dankzij de microkredieten van Wakibi kunnen elk jaar honderden ondernemers hun bedrijf starten, voortzetten of zelfs laten groeien. Een microkrediet geven is eenvoudig: op de website van Wakibi kies je een project, je maakt geld over, en voilà, een ondernemer is weer een stukje geholpen. Maar wat doen ondernemers met zo’n microkrediet? En wat doet zo’n microkrediet voor ondernemers? Ambassadeur van het Women Empowerment Fonds en voormalig directeur van Wakibi, Sylvia Siertsema wilde dat weleens met eigen ogen zien. Eind oktober reisde zij af naar Guatemala om een aantal ondernemers te bezoeken.

Partners meenemen in het verhaal van microkredieten

“Als voormalig Directeur Fondsenwerving ben ik verantwoordelijk voor het betrekken van partners bij Wakibi,” vertelt Sylvia. “Om hen nog beter te kunnen uitleggen welk verschil microkredieten maken, had ik al een tijd de wens om in gesprek te gaan met ondernemers die een microkrediet ontvingen. De mogelijkheid kwam langs om aan te sluiten bij een werkbezoek in Guatemala. Die kans heb ik gegrepen.”

De reis werd georganiseerd door Friendship Bridge, een NGO uit de Verenigde Staten die Guatemalteekse vrouwen ondersteunt met microkredieten, medische hulp en scholing. Friendship Bridge werkt samen met Kiva, een partner van Wakibi. De NGO richt zich vooral op inheemse vrouwen in plattelandsgebieden, waar de armoede het grootst is. Samen met vrijwilligers van Friendship Bridge en twee gidsen bezocht Sylvia tien vrouwelijke ondernemers thuis en in hun werkplaatsen. De verhalen die zij daar hoorde, inspireerden haar. “Ik was enorm onder de indruk van al deze vrouwen. Ze werken hard om hun levensstandaard en dat van hun gezinnen te verhogen. De microkredieten zijn daar onmisbaar in”.

Opschalen met behulp van microkredieten

Zo is er het verhaal van Martina Suy Lares, 42 jaar. Met behulp van microkredieten wist zij haar weverij op te zetten. Ze schaalde op van één naar vijf naaimachines. Inmiddels is het een waar familiebedrijf. Samen met haar man en zoons maakt zij tassen, etuis en kleden om te verkopen. ‘S ochtends gaan haar zoons naar college, betaald door de opbrengsten van het bedrijf. De verkoop gaat via de webshop van Friendship Bridge. “Martina vertelde trots over haar bedrijf. Dat was prachtig om te horen. Ze had de ambitie om een auto te kopen om alle stoffen en producten makkelijker te kunnen vervoeren”, vertelt Sylvia.

Martina Suy Lares schaalde haar weverij op naar vijf naaimachines dankzij microkredieten

Of neem Rosa, 24 jaar, woonachtig in het dorpje San Juan. Zij verliet de basisschool al na groep 4. Dit is niet ongewoon in Guatemala, waar slechts een klein deel van de meisjes school afmaakt. Sylvia: “Rosa kreeg een microkrediet van 600 dollar, zodat ze haar bedrijf in hotdogs met frisdranken kon uitbreiden. Ze kocht een kar, koelkast en een voorraad frisdranken. De komende maanden verkoopt Rosa ook kleding om wat bij te verdienen. Dankzij haar inkomsten kunnen haar kinderen naar school.”

Meer zelfvertrouwen door onderwijs

Voor het runnen van een bedrijf is het nodig om te kunnen lezen, schrijven, jezelf te presenteren en de basis te weten van bedrijfsvoering. Maar het onderwijsniveau van meisjes en vrouwen in Guatemala is laag. Daarom biedt Friendship Bridge naast microkredieten ook scholing aan de ondernemers. Eens in de maand komt een medewerker van de NGO langs bij groepen ondernemers om hen bij te scholen en hen een deel van hun microkrediet te laten afbetalen. Een detail deed Sylvia beseffen hoe slecht het is gesteld met het onderwijs in Guatemala: “De vrouwen moeten een document tekenen dat zij een deel van het microkrediet hebben afgelost. Meerdere vrouwen maakten een inktafdruk met hun duim. Ze kunnen hun naam niet schrijven.”

Sylvia was aanwezig bij een van de maandelijkse lessen van de NGO: “We bezochten een huis in het dorp Tecpan, waar een groep van vijf ondernemers en een functionaris samenkwamen. De vrouwen hadden verschillende beroepen, zoals weefster, boer en winkeleigenaar. De functionaris legde verschillende kaarten op tafel met tips. Een daarvan was dat de ondernemers een goed plan moeten hebben voor ze een lening aangaan. En even belangrijk: dat ze altijd moeten vragen hoeveel rente er betaald moet worden voordat ze een lening aangaan. Met behulp van een dobbelspel en rollenspellen ging hij hier vervolgens met de vrouwen over in gesprek”.

Friendship Bridge biedt naast microkredieten ook scholing aan de ondernemers

Al tijdens deze les zag Sylvia wat scholing met de vrouwen deed. “Onderwijs geeft hen zelfvertrouwen. Ik zag een groot verschil tussen de ondernemers die er voor het eerst bij waren, en degenen die al langer hun bedrijf runden. De laatsten namen met vertrouwen het woord en durfden vragen te stellen. Onderwijs is zo ongelofelijk belangrijk.”

Nieuwe inzichten

Dat onderwijs belangrijk is voor het slagen van microkredieten, is een van de belangrijkste nieuwe inzichten die Sylvia meeneemt uit Guatemala. “Leren over budgettering, financiële planning en geestelijke gezondheid leidt tot zelfvertrouwen en zelfbewustzijn. Dat helpt in het opzetten en runnen van een bedrijf”, aldus Sylvia. Daarnaast zetten alle vrouwen die Sylvia sprak hun inkomsten in voor goed onderwijs voor hun kinderen. “Ze kunnen nu schoolgeld en boeken betalen voor hun kinderen. Een van de ondernemers vertelde dat haar kind Engels had geleerd op school. Daar was ze zo trots op.”

Ook kreeg Sylvia inzicht in de manieren waarop Friendship Bridge vrouwen stimuleert om hun microkredieten af te betalen. Bijvoorbeeld door sociale steun te faciliteren met een netwerk van ondernemers, en de rente op het microkrediet dynamisch te maken. Hoe beter een ondernemer afbetaalt, hoe lager de rente wordt. En dat werkt, zien we bij Wakibi, want 97% van de microkredieten bij vrouwelijke ondernemers wordt afbetaald.

Steun ondernemers met een microkrediet of word partner van Wakibi!

Geïnspireerd door Sylvia’s verhaal ? Wil jij ook een ondernemer uit Guatemala steunen? Ga naar www.wakibi.nl/projecten, kies een project en geef een microkrediet! Dit kan al vanaf 25 euro. En het mooie is: de ondernemer betaalt jouw krediet terug, zodat je weer een andere ondernemer kunt ondersteunen. Speciaal om vrouwelijke ondernemers, ook uit Guatemala, te steunen heeft Wakibi het Women Empowerment Fonds opgericht. Kijk op steun het Women Empowerment Fonds voor meer informatie. Of ben je geïnteresseerd om partner van Wakibi te worden? Kijk dan op onze partnerpagina: www.wakibi.nl/partner-worden

Guatemala

Guatemala ligt onder Mexico en heeft 18 miljoen inwoners, waarvan zeker 40% afstamt van de oude inheemse volkeren. Spaans is de voertaal, maar een groot deel van de bevolking spreekt (ook) een van de 24 Mayatalen. De helft van de werkende mensen heeft een baan in de dienstensector, een derde in de agrarische sector. De export van koffie, kardemom en bananen is een belangrijke motor van de economie. Het verschil in arbeidsmarktdeelname tussen mannen en vrouwen is groot, respectievelijk 86% en 40% hebben (geregistreerd) werk. Het land kent grote inkomensverschillen, veel analfabetisme, en politieke instabiliteit. Microkredieten zijn dus broodnodig voor Guatemalteekse ondernemers om een succesvol bedrijf te runnen.