15 ondernemers, 15 dromen (deel 2)

Door Redactie Wakibi op 10-1-2012

Impact van microkrediet

Middels microkredieten kan Wakibi veel ondernemers een kans geven op een beter leven. Lees hier de dromen van lokale ondernemers uit Bolivia.

Tijdens zijn stage in Bolivia bezoekt Kiva vrijwilliger Eric Rindal een aantal lokale ondernemers. Naast enkele onderzoeksvragen stelt hij ook één vraag om de ondernemers beter te leren kennen: Wat is je droom voor je leven of je onderneming?

Vorige week kon je in deel 1 de dromen van de eerste acht ondernemers lezen, lees onderstaand het vervolg.

Wil je ook ondernemers als Lilian, Hugo en Cesar steunen bij het realiseren van hun droom? De microkredieten van Wakibi kunnen deze ondernemers helpen. Ga naar onze projectenpagina en ontdek wat jij kunt doen.
 Lilian droomt van…Reizen naar Europa en kapper workshops

Lilian heeft een kleine kapsalon in Cochabamba, Bolivia. Ze is vriendelijk, gastvrij en een hele goede kapster. Tijdens het hele interview heeft ze een vrolijke lach op haar gezicht, en ze vertelt trots hoe ze door haar microkrediet meer haarverzorgingsproducten kan verkopen. 
Gevraagd naar haar droom, denkt Lilian diep na en sluit haar ogen, “Ik wil kapperslessen en workshops volgen in Europa of de Verenigde Staten. Ik heb gehoord over deze lessen, ik wil de nieuwe haarmode leren en Europa zien”. Ze weet dat het heel duur zal zijn, maar ze hoopt dat haar droom ooit uit zal komen.
 

Hugo droomt van…Een tweede precisiezaag en aannemen van een leerling

Hugo maakt puzzels in El Alto, Bolivia. Met zijn Kiva lening kocht hij een precisiezaag om kinderpuzzels te zagen. Vroeger zaagde hij alle vormen met de hand, met een kleine figuurzaag. Het is Hugo’s droom een tweede zaagmachine te kunnen kopen en een leerling in dienst te nemen. In zijn omgeving zijn er voldoende mensen die graag willen werken en er is grote vraag naar zijn legpuzzels. Hugo is dol op het maken van puzzels, en zijn belangrijkste doel is het uitbreiden van zijn bedrijf. Microkredieten kunnen Hugo helpen om zijn onderneming uit te breiden.
 Cesar droomt van…Een restaurant met internet en boekhandel

Cesar heeft twee restaurants in La Paz, Bolivia, de ene ligt direct tegenover een middelbare school en de andere ligt in een kleine buurt. Samen met zijn vrouw is hij een lening aangegaan om hun restaurants uit te breiden en opnieuw in te richten. “Er zijn internet cafés, restaurants, en boekhandels,” zegt hij, “maar niemand in mijn omgeving heeft alledrie gecombineerd”.  Het is Cesar’s droom om zijn restaurant opnieuw in te richten, wi-fi aan te sluiten, en schoolartikelen te verkopen aan de studenten van de naburige school.
 

Eric droomt van…Zijn eigen print-en-copy shop

Eric studeert aan de lokale universiteit in La Paz, Bolivia. Hij heeft in de print-en-copy shop van zijn vader gewerkt om geld te verdienen voor zijn opleiding. Hij heeft zijn opleiding onderbroken om meer te kunnen sparen en straks zijn opleiding te kunnen vervolgen. In de tussentijd wil hij een eigen print-en-copy winkel openen. Zijn vader heeft hem het vak geleerd, nu is het Eric’s droom om dankzij een lening in de vorm van een microkrediet zijn eigen kopieermachines en printers te kunnen kopen en op eigen benen te kunnen staan.
 


Juana droomt van…Een stabiele omzet en voldoende voorraden

Juana heeft een kiosk in de hoofdstraat van La Paz, Bolivia. Sinds 1995 heeft ze al meerdere leningen gehad om haar bedrijf concurrerend en innovatief te houden. Om haar diensten uit te breiden heeft Juana telefoons gekocht waarmee haar klanten lokaal en internationaal kunnen bellen; in haar omgeving biedt niemand zo’n dienst. Gevraagd naar haar grote droom, glimlacht Juana en zegt ze, “Ik wil mijn winkel bevoorraden met producten van de hoogste kwaliteit. Ik wil doorgaan zoals het nu gaat …en, tja, in de toekomst wat meer winst maken dan ik nu doe”.
 

Miguel droomt van…Zijn eigen zuivelbedrijf

Miguel heeft tot nu toe twee leningen gehad. Hij woont in een afgelegen boerendorp, dat uren verwijderd ligt van La Paz, Bolivia. Zijn oom heeft een boerderij met melkvee, en Miguel wil op termijn een eigen zuivelbedrijf bezitten. Met zijn eerste microkrediet heeft hij een koe gekocht, en hij heeft hetzelfde gedaan met zijn tweede lening. Zijn droom is om een zuivelboer te worden, en stap voor stap bereikt hij zijn droom.
 Ben droomt van…Zijn twee dochtertjes een goede opleiding te geven

Ben is een schilder die gespecialiseerd is in de restauratie van 17e -19e eeuwse koloniale kunst. Met zijn lening kan hij kunstwerken en materialen kopen. Ben verkoopt zijn gerenoveerde stukken aan particuliere verzamelaars en op de markten van La Paz. Hij woont met zijn vrouw en twee dochters in een mooi huisje in La Paz, Bolivia. Alle wanden van het huisje zijn bedekt met schilderijen (de meeste van eigen hand). Zijn droom is om voldoende geld te verdienen om zijn twee dochtertjes naar school en universiteit te kunnen laten gaan. Door het uitlenen van microkredieten kunnen we meer mensen zoals Ben helpen met het verwezenlijken van hun dromen.
 


Eric Rindal
werkt als Kiva Fellow in La Paz, Bolivia. Hij is op dit moment werkzaam met Kiva Partners Emprender en IMPRO.