Grootste sprinkhanenplaag in 70 jaar betekent catastrofe voor Oost-Afrika

Door Ilse Naves-Scheidel op 12-5-2020

Impact van microkrediet

Door al het corona-nieuws krijgen we er in Nederland niet veel van mee, maar in Oost-Afrika kampen ze al maanden met een andere ramp. Terwijl wij worstelen met thuiswerken, verveling en 1,5 meter afstand houden, vechten ze in Oost-Afrika tegen miljarden sprinkhanen. (Foto door: FAO / G. Tortoli)

Al sinds eind vorig jaar verplaatsen gigantische zwermen sprinkhanen zich door Kenia, Somalië, Oeganda, Zuid-Soedan en Ethiopië. Onderweg vreten ze alle gewassen en al het groen kaal. In Ethiopië verdween inmiddels al zo’n 200.000 hectare boerenland en in Kenia 34.000. Het gevolg is hongersnood: in Kenia werden 30.000 mensen geraakt door de plaag en in Ethiopië raakten één miljoen extra inwoners afhankelijk van voedselhulp.

 

Ergste plaag sinds 70 jaar

De sprinkhanen verspreidden zich vanuit het Midden-Oosten over de Rode Zee naar de Hoorn van Afrika en verder zuidwaarts. Per dag leggen ze maar liefst 150 kilometer af. Inmiddels is ook in Pakistan de noodtoestand uitgeroepen vanwege de sprinkhanen.

Door de klimaatverandering neemt hun aantal toe. Meer regen in maart zorgde voor ideale omstandigheden voor de sprinkhaaneitjes. Na het uitkomen van die eitjes zijn er nu zeker twintig keer zo veel als een paar weken geleden.

Afrikaanse boeren zien hun oogsten verloren gaan en proberen wanhopig de beesten te verjagen. Maart en april is voor hen plantseizoen maar de miljarden sprinkhanen verwoesten hun landbouwgronden. Als er niet snel iets gebeurt, dan zullen de oogsten in juni en juli verloren gaan. Vooral omdat in die tijd een nieuwe leg sprinkhaaneitjes uitkomt. De boeren  wachten dan ook met smart op vliegtuigen met pesticide om de veelvraten te verdelgen.

 

Belemmering van de bestrijding

De VN erkent de ernst van het probleem en heeft 138 miljoen euro uitgetrokken om de insectenplaag te stoppen. Helaas wordt de bestrijding belemmerd door verschillende redenen. Allereerst is het regenseizoen aangebroken die de pesticide wegspoelt. Daarnaast kampen veel landen met interne conflicten. In Zuid-Soedan heerst een burgeroorlog en in Somalië is terreurgroep Al-Shabaab in grote gebiedsdelen de baas.

In andere landen als Oeganda en Kenia wordt wel het leger actief ingezet voor de bestrijding maar daar bemoeilijkt corona de bevoorrading van de bestrijdingsmiddelen. Deze bestrijdingsmiddelen, afkomstig uit Japan, komen door de crisis in de luchtvaart maar mondjesmaat op de juiste plek. Bovendien kunnen de bestrijders niet samengepakt in een auto het veld in vanwege de noodzakelijke social distancing.

Gevolgen in combinatie met corona

De combinatie met corona maakt de bestrijding moeilijk maar ook de gevolgen nog groter. De overheden in deze landen hebben al moeite om arme bewoners en vluchtelingen, die in lockdown in sloppenwijken wonen, te voeden. Als er niet voldoende wordt geoogst, dan zitten straks miljoenen mensen zonder eten. Alleen in Zuid-Soedan zijn er al 4,3 miljoen ontheemden afhankelijk van voedselhulp. Het hanteren van de lockdown zal moeilijker zijn wanneer deze mensen niet van voedsel kunnen worden voorzien, met alle gevolgen van dien.

Ondanks het geld van de VN, is er helaas nog weinig zicht op verbetering van de situatie.

Wat kunnen wij doen om te helpen?

Wat we wel kunnen doen, is ondernemers in Oost-Afrika helpen om het hoofd boven water te houden. Met een lening van 25 euro kunnen ze deze moeilijke tijd overbruggen. Op die manier zijn ze na de plaag weer in staat om zichzelf te redden. Steun daarom juist in deze tijd ondernemers in Oost-Afrika. Wakibi leent aan ondernemers in Somalië, Oeganda, Zuid-Soedan en Kenia.