Wakibi’s circulaire microkredieten verbeteren talloze levens

Door Redactie Wakibi op 29-11-2023

Impact van microkrediet

Een lening aanvragen in ontwikkelingslanden is niet makkelijk en voor veel mensen zelfs onmogelijk. Toch kan een bescheiden bedrag hen enorm vooruit helpen. Ze kunnen een onderneming beginnen of uitbreiden en onafhankelijk en zelfredzaam worden. 

Stichting Wakibi streeft naar armoedebestrijding en duurzame zelfredzaamheid door leningen te verstrekken in tachtig ontwikkelingslanden, aan mensen die financiële steun goed kunnen  gebruiken. Eén microkrediet heeft een enorm effect op gemiddeld vijf mensen in de directe omgeving van de lenende ondernemer: familieleden en  een eventuele werknemer. Kinderen kunnen naar school en doktersbezoek wordt mogelijk. Zo profiteert een hele gemeenschap van één microkrediet.

Wakibi verschaft leningen, dus de inleg komt terug: 98 procent van de kredieten wordt volledig terugbetaald. Dat geld kan opnieuw worden uitgeleend. Zo blijft het geld circuleren en kun je met eenzelfde bedrag talloze levens verbeteren

Het succes van Lindiwe 

Eén van de 124.000 ondernemers die Wakibi al heeft geholpen, is Lindiwe (22) in Zimbabwe. Lindiwes vader overleed toen zij jong was. Ze ging hongerig, op blote voeten en zonder pen of potlood naar school. Toch hield ze vol. 

Ze wilde een beter leven en besloot een bedrijf te beginnen. Ze zag dorstige mijnwerkers en dacht hen blij te kunnen  maken en zelf iets te kunnen verdienen  door sap en frisdrank te maken en voor de helft van de prijs van grote merken te verkopen.

Dankzij praktische hulp en
een microkrediet werd de saphandel een succes. Inmiddels heeft Lindiwe drie bedrijven onder de paraplu van Lee Investments: een pluimveebedrijf, een winkeltje en Lee Juice. Ze neemt vooral meisjes in dienst, want de kans die zij heeft gehad, gunt ze hun ook. 

Hoe microfinanciering Cecilia vooruit helpt

Door microfinanciering groeide Cecilia’s omzet sterk. Drie jaar geleden maakte Cecilia kennis met een groep vrouwen die samen gebruik maakten van microkredieten. Cecilia sloot zich bij hen aan en kon zo deelnemen aan de groepslening. Dat beviel goed; ze ontwikkelde haar zakelijke vaardigheden en bouwde een goede terugbetalingsgeschiedenis op. Hierdoor kon ze na een tijdje overstappen op een individuele lening. Door microkredieten is de hoeveelheid vis die ze verkoopt sterk vergroot en haar bedrijf is exponentieel gegroeid. 

Bovendien geniet Cecilia ervan om deel uit te maken van de zakenvrouwen gemeenschap. Ze kan gebruik maken van de aanvullende diensten die de gemeenschap biedt, zoals onder andere opleidingsmogelijkheden, medische hulp, levensverzekeringen, uitkeringen bij overlijden door ongeval. 

Door microkredieten heeft Cecilia een enorme vooruitgang gemaakt. Ze is dankbaar voor de mogelijkheden die ze kreeg, en het einde van de groei van haar bedrijf is nog lang niet in zicht.

Gemaakte impact wereldwijd 

Sinds de oprichting in 2011 tot en met eind november is er 8 miljoen euro aan microkredieten verstrekt voor de financiering van meer dan 124.000 projecten wereldwijd. Dit is het resultaat van de inzet van 10.000 uitleners, samenwerkingspartners en 65 vrijwilligers van Wakibi. Uitlenen kan al vanaf €25,- en is daarmee heel laagdrempelig.

Verander ook levens met een kleine lening

Steun ondernemers in ontwikkelingslanden via Wakibi! Dat kan op vijf manieren:

  1. Kies op de website een project en leen daar zelf geld aan uit. Herinvesteer het na terugbetaling.
  2. Schenk periodiek. Wakibi zoekt projecten om in te investeren via het zogenoemde Social Impact Fonds.
    Dit kan vanaf 10.000 euro.
  3. Doneer eenmalig
  4. Doneer aan het Women Empowerment Fonds
  5. Neem Wakibi op in je testament