Indosole: hoe microkrediet een sociale ondernemer bij zijn missie ondersteunt

Door Matthijs Rijlaarsdam op 28-2-2020

Impact van microkrediet

Anderhalf miljard banden belanden er wereldwijd op de afvalberg. Elk jaar opnieuw. Tijdens een vakantie naar Bali bracht het Kyle Parsons op het idee om van deze banden sandalen te maken.

Mede dankzij verschillende kredieten van Kiva, samenwerkingspartner van Wakibi, heeft Kyle al 16.000 paar sandalen weten te verkopen.

Kyle Parsons groeide op in New Hampshire in de Verenigde Staten, toen hij in 2004 een reis maakte naar Bali. Hij kocht daar een paar lokaal vervaardigde sandalen gemaakt van gebruikte motorbanden. Het zette hem aan het denken en hij ging op onderzoek uit. Zo ontdekte hij dat 1,5 miljard banden elk jaar op de afvalberg belanden. Deze banden hebben duizenden jaren nodig om te ontbinden. Gevolg: ze vervuilen het milieu of worden verbrand voor brandstof, waarbij giftige oliën en dampen vrijkomen die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid.

 

1 miljoen banden

Na veel onderzoeken lanceerde Kyle samen met zijn zakenpartner Faye het bedrijf Indosole in 2009. Het is hun ultieme missie om 1 miljoen banden van de stortplaatsen te redden en ze een nieuw leven te geven als schoeisel: van schoenen tot slippers. Vanuit het kantoor in Californië werkt Indosole samen met een Balinese fabrikant om banden te onderscheppen die in heel Indonesië op de stortplaats zouden belanden. De sandaalzolen worden met de hand uit de banden gesneden en de rest van de schoenen wordt gemaakt van organisch canvas, bananenbladeren of gras.

 

16.000 paar schoenen

Inmiddels heeft Indosole meer dan 8.000 banden gered en meer dan 16.000 paar schoenen verkocht. Kyle heeft daarnaast veertig lokale Balinese ambachtslieden in dienst. Dit alles had Kyle nooit kunnen bereiken zonder de microkredieten die hij ontving.

Zolen van indoolschoenen worden met de hand gesneden uit gebruikte banden. Foto door Indosole

Kredieten

Via meerdere investeringsrondes van 10.000 dollar tot 100.000 dollar heeft Indosoles kunnen uitgroeien tot het bedrijf dat het nu is. Met winkels in meerdere landen op 5 continenten. Een mooi voorbeeld van wat microkredieten kunnen doen voor ondernemers, lokale gemeenschappen en de natuur. Neem ook eens een kijkje op indosole.com.