De impact van een microkrediet: hoe het leven van Malik, een 22-jarige vluchteling met een klein café, veranderde

Door Margreet Beimers op 10-9-2022

Impact van microkrediet

De 22-jarige Malik, student en Palestijnse vluchteling op de Westelijke Jordaanoever, droomt ervan journalist te worden. Ondertussen exploiteert hij een klein café om zichzelf en zijn familie te kunnen onderhouden.

Nadat hij vanwege COVID-19 zijn zaak vier maanden dicht moest houden, waardoor hij zonder inkomsten kwam te zitten, moest hij noodgedwongen zijn studie twee semesters onderbreken en zijn ambities op een laag pitje zetten. Dankzij een lening (door 42 uitleners verstrekt), kon hij zijn zaak na de sluiting nieuw leven inblazen en klanten teruglokken naar het café, waar ze thee en koffie kunnen drinken en naar sport kunnen kijken. 

Malik vertelt trots hoe hij de lening van  €1500,- heeft gebruikt om de inrichting van het café te verbeteren, het aanbod uit te breiden en mensen 's avonds een plek te geven om hun favoriete voetbalteam aan te moedigen. "Ik kocht een tv, koelkast, oven, fornuis en een Xbox. Ik heb gekoelde dranken en fastfood aan het menu toegevoegd. Mijn leven is erop vooruitgegaan nadat ik de lening had gekregen. Ik was weer onafhankelijk, kon mijn studie afmaken en was weer in staat om bij te dragen aan de kosten van het levensonderhoud van mijn familie". Hij vertelt ook dat de lening hem heeft geholpen zijn gevoel van onafhankelijkheid te herstellen: "Ik stond weer op mijn eigen benen!"

Nu heeft Malik de leiding over een levendig bedrijf waar koffie en snacks worden geserveerd in zijn kleine stad van ongeveer 3.500 inwoners, waar regelmatig botsingen plaatsvinden tussen Palestijnse demonstranten en Israëlische militairen. Malik concentreert zich overdag op zijn studie en runt 's middags en 's avonds het café.

Werken aan een betere toekomst

Nadat zijn familie uit hun huis werd verdreven, hebben Malik en zijn familie zich ingezet om financiële stabiliteit op te bouwen. "Ik ben oorspronkelijk een vluchteling uit de bezette stad Safed", vertelt Malik. "We hopen er naar terug te keren. Mijn grootvader vertelde me dat we land, boomgaarden en veel goede voorzieningen hadden. Als er geen bezetting was geweest, zouden we tot de rijkste mensen van die stad hebben behoord."

Maliks vader, zijn belangrijkste voorbeeld, heeft een tijdlang in Saoedi-Arabië gewerkt. Het hele gezin woonde daar toen. Later hebben ze zich in een klein dorp op de Westelijke Jordaanoever gevestigd, waar de meerderheid van de beroepsbevolking in de agrarische sector werkt. 

Maar de landbouw is geen haalbare optie voor Malik, die lijdt aan thalassemie, een erfelijke ziekte met een laag hemoglobinegehalte als belangrijkste symptoom. De bloedarmoede die hiervan het gevolg kan zijn, kan de patiënten die eraan lijden ziek en vermoeid maken. 

Malik is vast van plan om zijn studie Nieuwe Media af te ronden en een carrière als fotojournalist te beginnen bij een overheidsinstelling of bij een internationale organisatie. "Van jongs af aan is het mijn droom geweest om media te studeren en een succesvol journalist te worden," zegt hij. "Een hobby van mij is fotografie. Ik ga altijd de natuur in om foto's te maken."

Levens verbeteren met leningen aan vluchtelingen 

"Nadat ik de lening had afgesloten, begon ik weer op mezelf te vertrouwen en werden de dingen weer zoals ze waren." 

Malik’s lening werd mogelijk gemaakt door microfinancieringsinstelling FATEN, een organisatie die in Palestina lokaal ondernemers ondersteunt. FATEN werd opgericht in 1999 en hielp oorspronkelijk alleen vrouwen met groepsleningen in gemarginaliseerde gemeenschappen zodat ze kleine bedrijfjes konden opstarten. Sindsdien heeft de organisatie haar bereik uitgebreid naar boeren op het platteland en studenten, waarbij het zwaartepunt ligt op armoedebestrijding.

FATEN biedt met 35 filialen en een virtueel filiaal met 270 medewerkers op meer dan 500 locaties, waaronder vluchtelingenkampen op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza, een verscheidenheid aan microfinancieringsdiensten, waaronder leningen voor: bedrijven, huisvesting, landbouw, hernieuwbare energie en COVID-19 Noodhulp. De instelling heeft zich onlangs ingespannen om jongeren te helpen in Palestina, waar de jeugdwerkloosheid in 2020 45 procent bedroeg. Om hoger onderwijs en ondernemerschap aan te moedigen, heeft FATEN specifieke leenproducten en -diensten ontwikkeld, zoals: collegegeldleningen, computerleningen, gezondheidsdiensten en economisch bereik. 

Voor Malik was de organisatie een reddingsboei die hem in staat stelde zich als student én als ondernemer te ontwikkelen. Hij zegt dat de procedure "snel en eenvoudig" was en economische hulp bood toen andere instanties dat niet konden.  "Nadat ik de lening had gekregen, begon ik weer op mezelf te vertrouwen en werden de dingen weer zoals ze waren", zegt hij. 

Hoe de impact van Maliks lening voortduurt

Hoewel hij vanwege COVID-19 zijn onderneming én zijn opleiding moest onderbreken, werkte Malik hard om zoveel mogelijk uit zijn lening te halen en te investeren in de levensvatbaarheid van het café en in zijn eigen toekomst. Met de winst van het café kan hij nu zijn collegegeld betalen en bijdragen aan het levensonderhoud van zijn familie. Zo kan een lening een positieve impact hebben op het leven van een kredietnemer. 

"Mijn leven is erop vooruit gegaan nadat ik de lening heb gekregen," bevestigt de jonge ondernemer. "Ik was in staat om weer op mezelf te vertrouwen, mijn studie weer op te pakken en mijn familie te helpen met de kosten van levensonderhoud”. 

Voor jonge mannen als Malik kan een kleine lening een grote invloed hebben op hun toekomstperspectieven. 

 

Dit artikel is hertaal o.b.v. originele content op Kiva.org