De impact van een microkrediet op het leven van Safoura uit Mali

Door Redactie Wakibi op 11-4-2024

Impact van microkrediet

De 46-jarige Safoura woont in Dieli, een klein dorpje op het platteland van Mali. Twaalf jaar geleden overleed haar man. Als alleenstaande moeder van zeven kinderen was het leven op zijn zachtst gezegd vol uitdagingen. Al van jongs af aan handelt Safoura in etenswaar, net als haar moeder vroeger deed. Ze koopt rijst, uien, pasta, fruit en granen tegen een zo voordelig mogelijke prijs op een markt ongeveer 50 km verderop. Daarna verkoopt ze haar waren met wat winst op drie lokale markten.

Een goede opleiding en betere toekomst voor haar kinderen

Als kind kon Safoura alleen naar de basisschool. Ze realiseert zich dat dit haar sterk heeft beperkt in haar kansen in het leven. Daarom doet ze er alles aan om ervoor te zorgen dat haar kinderen een goede opleiding krijgen.

 

Voordat Safoura toegang had tot microfinanciering deed ze alles met het openbaar vervoer. Nu heeft ze met de winst die ze dankzij haar leningen maakte een wagen en twee ezels gekocht.

Microfinanciering hielp Safoura tegenslagen op te vangen

Dit maakt het voor haar veel gemakkelijker om de goederen van en naar de markten te vervoeren. Bovendien kan ze veel meer meenemen. Het is nog steeds hard werken, vier keer per week zo’n honderd kilometer afleggen op een ezelwagen in de blakerende Malinese hitte. Maar de wetenschap dat het haar in staat stelt haar kinderen de opleiding te geven die ze verdienen is een sterke motivatie. 

Soms staat ze voor nieuwe uitdagingen, zoals toen een van de ezels ziek werd, en ze haar niet genoeg kon voeren. Maar de microkredieten helpen haar om deze tegenslagen te overwinnen. 

Dromen over de toekomst werkelijkheid maken

Voor de toekomst heeft Safoura twee grote dromen. Voor haar kinderen wil ze koeien, schapen en ander vee kunnen kopen, want op het platteland van Mali is vee synoniem met rijkdom. En voor zichzelf zou ze het geweldig vinden om ooit een motorfiets te kopen, zodat ze zich nog gemakkelijker kan verplaatsen.

 

Safoura is erg dankbaar voor alle hulp die ze heeft gekregen. Dit geeft haar de kans om haar bedrijf te ontwikkelen, haar zorgen weg te nemen en haar te helpen tegenslagen te overwinnen. Zonder de leningen had ze haar bedrijf nooit zo goed kunnen ontwikkelen als nu.

Dit artikel is hertaald o.b.v. originele content op Kiva.org.