De droom van Lourdes: de wereld laten zien wat een vrouw waard is

Door Redactie Wakibi op 10-12-2015

Impact van microkrediet

Het verhaal van Lourdes is zeer aangrijpend. Ze was pas 18 toen – zoals ze dat zelf zei – de wereld om haar heen instortte. Ze bleek zwanger en kwam er alleen voor te staan. En Lourdes is niet de enige.

Een verhaal uit Asuncion, Paraguay.


Lourdes was pas 18 toen – zoals ze dat zelf zei – de wereld om haar heen instortte. Vanaf haar veertiende had ze als huishoudelijke hulp gewerkt. Het weinige geld dat ze verdiende gaf ze af aan haar broers en zussen of aan haar moeder om hen te helpen het hoofd boven water te houden. Totdat ze bleek zwanger te zijn. Vanaf dat moment was ze op zichzelf aangewezen, in de steek gelaten door haar familie en de vader van haar kind.

“Ik verloor alles… mijn leven veranderde compleet door die zwangerschap,” vertelt ze.

Nadat haar zoon Victor geboren was, had ze diverse kleine banen om hun gezinnetje van 2 personen draaiende te houden.
“Met het weinige dat we hadden probeerden we onszelf staande te houden,” vertelt Lourdes. “Omdat ik niet eens genoeg geld had om luiers te kopen, heeft mijn zoon die nooit gedragen.”

Eigen onderneming dankzij microkrediet
Ze besloot zelf een onderneming te beginnen, door empanadas en snacks te verkopen. Daarvoor nam ze haar eerste zakelijke lening van iets meer dan €55. Ze legde zichzelf strikte regels op met betrekking tot het investeren in haar zaak en het opbouwen van spaartegoeden.

Lourdes vertelt dat haar mantra destijds was: “Ik laat zijn vader zien dat ik als vrouw méér waard ben en dat ik geen man aan mijn zijde nodig heb. En dat ga ik ook bewijzen aan mijn familie, die me toen zo bekritiseerd hebben.”

Van leners over de hele wereld
Maar de onderneming stelde haar voor flinke uitdagingen. Lourdes’ geïmproviseerde winkeltje was niet goed beveiligd en ze werd binnen twee maanden vier keer beroofd. Ze maakte lange dagen en haar sociale leven kwam helemaal tot stilstand. Ondanks dit soort worstelingen slaagde ze er toch in haar winkel te laten groeien. Ze bleef steeds grotere leningen nemen en aflossen, tot ze uiteindelijk zelfs een lening van €900 ontving, van 33 leners verspreid over de wereld, van Noorwegen tot Australië. Dat geld gebruikte Lourdes om meer voorraad en een koelkast aan te schaffen. Zo kon ze de onderneming verder op bouwen tot die zo groot was dat ze naar een nieuwe, grotere winkel kon verhuizen. Een winkel met een beveiligde deur om overvallen tegen te gaan en met een woning-aanbouw voor haar gezinnetje. 

“Ik ben dankbaar voor alles dat ik nu heb,” zegt Lourdes. “Ik ben de leners dankbaar, ik weet dat zij hun deel hebben bijgedragen aan het verwezenlijken van mijn droom. Ik ben ze dankbaar vanuit het diepst van mijn hart.”

Een voorbeeld voor andere jonge moeders
Tegen andere moeders in één-oudergezinnen overal in de wereld zou ze willen zeggen: “Je zult van veel mensen horen dat dit het ergste is dat je kan overkomen. Dat het vrouwen brandmerkt. Maar dat is niet zo. Moeder zijn in een één-oudergezin geeft je meer kracht, je wilt er nog harder voor vechten”.

Bekijk hier ook het verhaal van Lourdes via youtube
 


   
Redactie Wakibi - Arnold Vermeeren

Bron: Kiva Blog

Noot:
Wakibi biedt een platform waarop leners en Nederlandse uitleners op eenvoudige wijze bij elkaar gebracht worden. Het is onderdeel van een keten waarin iedere schakel van belang is. Een centrale rol daarin speelt het Amerikaanse Kiva. Wakibi betrekt haar leningen van Kiva en past die weer aan aan Nederlandse doelgroepen. Kiva maakt onder andere gebruik van zogenaamde ‘fellows’. Een Kiva fellow is een vrijwilligersrol die er o.a. op gericht is om via inzichten, ervaringen, foto's en verhalen uit het veld, ons allen een beter inzicht te geven in wat er in de verschillende gemeenschappen speelt. Op die manier kunnen we als gevolg van specifieke behoeften of gebeurtenissen een bepaald land, gebied, sector, of een specifieke doelgroep via onze website wat meer onder de aandacht brengen. In een eerder artikel schreven we daar al over.