Het onbekende “superfood” en hoe het weeskinderen van onderwijs voorziet

Door Margreet Beimers op 19-10-2022

Impact van microkrediet

Het onbekende “superfood” en hoe het weeskinderen van onderwijs voorziet

De partner van Wakibi, Kiva, houdt regelmatig audits bij de ondernemers die microkredieten ontvangen. Deze audits hebben als doel na te gaan waar het krediet daadwerkelijk voor is gebruikt. Daarnaast verschaffen ze Kiva, en dus ook Wakibi, gegevens over sociale impactfactoren zoals het creëren van banen, onderwijsmogelijkheden en verbeterd persoonlijk welbevinden.

Howard is één van de auditors. Hij woont in Washington D.C., is managementconsultant, heeft zelf een multiculturele achtergrond en hij heeft veel gereisd. Tijdens zijn vele reizen groeide bij hem het besef dat onderwijs cruciaal is bij het bestrijden van armoede en raakte hij ervan overtuigd dat jongeren wereldwijd een betere toegang tot onderwijs kunnen krijgen met behulp van microkredieten. In dit artikeltje leest u het verslag van zijn ontmoeting met het ondernemersechtpaar Catherine en Antony in Kenia.

“Als ik wegzak in de comfortabele stoel van de nachtbus richting de Keniaanse kust, slaak ik een zucht van verlichting. Ik ben uitgeput geraakt door Nairobi, door de plaatselijke bevolking en expats "Nairobbery" genoemd vanwege het grote aantal overvallen, inbraken en autodiefstallen. " Aan de kust is het anders," is me verteld. "De mensen zijn niet zo gestrest, en ze genieten van het leven." Dat blijkt te kloppen. De mensen slenteren door de straten van Mombasa alsof ze hun zintuigen willen vullen met de zilte lucht en het stille gezoem van de alomtegenwoordige tuk-tuks. Er heerst een sfeer van gemeenschap en vertrouwdheid die ik in het binnenland nog niet heb ervaren.

Vanuit Mombasa reis ik twee uur langs de kust naar Malindi, een klein strandstadje dat bereikbaar is via een snelweg die langs sisalplantages en majestueuze baobabbomen loopt.

Ontmoeting met Catherina en Antony, producenten van “superfood”

“In Malindi ontmoet ik het echtpaar Catherine en Antony. Zij zijn leners die gesteund worden door een microkredietverlener die de eigenaar is van het bedrijf “Botanical Treasures”, dat gezondheidsproducten verkoopt in Kenia.

We begeven ons samen in een tuk-tuk naar hun huis, waar ze de bladeren van de moringa verwerken voor “Botanical Treasures”. De plaatselijke bevolking kweekt de moringaboom langs de kust en gebruikt de bladeren als onderdeel van hun maaltijd. Recent heeft moringa bekendheid verworven als "superfood", waarmee het zich schaart in het rijtje van acai-bessen, quinoa, zoete aardappelen en zalm, waarvan wordt aangenomen dat ze allemaal een bovengemiddelde voedingswaarde per portie hebben”.

Moringa bladeren

Microkrediet voor een nieuwe droger

“Catherine en Antony laten me trots de krachtigere en efficiëntere droger zien, die ze met hun laatste lening hebben bekostigd. De droger draagt bij aan een hogere opbrengst doordat hij de luchtvochtigheid reguleert. De bladeren zijn dan niet te droog of te vochtig om te worden verpakt. Wanneer de bladeren klaar zijn, worden zij naar een verwerkingsbedrijf in Nairobi verscheept om tot poeder te worden vermalen. Het poeder wordt toegevoegd aan drankjes voor een snelle voedzame oppepper, of het wordt verwerkt in andere gezondheidsproducten. Catherine en Antony zijn ervan overtuigd dat de voordelen van moringa nog maar net beginnen door te dringen en dat de vraag ernaar in de nabije toekomst nog zal toenemen”.

In de nieuw gebouwde droger

In de nieuw gebouwde droger

Social impact audit

“Ik stel hen een hele reeks vragen als onderdeel van de lenersaudits, om een beeld te krijgen van de impact die de lening gehad heeft. Vragen die we stellen zijn bijvoorbeeld: Hoeveel werknemers heeft u in dienst genomen sinds u de lening heeft ontvangen? Kunt u uw kinderen onderwijs laten volgen? Hoeveel maaltijden eet u per dag?”

“Het leven van Catherine en Antony is er sinds de toekenning van hun laatste lening enorm op vooruit gegaan. Ze zijn naar een grotere woning verhuisd. Hun kinderen gaan nu naar een privé-school. Ze eten uitgebreidere en voedzamere maaltijden. Ze voelen zich gelukkiger en minder gestrest”.

Catherine, Antony en hun vier kinderen

Catherine, Antony en hun vier kinderen

Winst ingezet voor weeskinderen

“Na het interview krijg ik een rondleiding en laten ze me hun kerk en school zien. Dan blijkt dat Catherine en Antony, beiden voorgangers in hun kerk, de winst van hun moringa bedrijf hebben gebruikt om een non-profit school te runnen voor 67 weeskinderen in hun gemeenschap. Momenteel bieden ze onderwijs aan kinderen van de kleuterschool tot de vijfde klas. Maar er wordt elk jaar een nieuwe klas aan het programma toegevoegd. Ze hebben vier fulltime leraren in dienst en zorgen voor alle benodigdheden voor de leerlingen”.

Een van de klaslokalen

Een van de klaslokalen

Hoe een klein bedrag een groot verschil kan maken

Raad eens hoe groot hun lening was? 300 euro!

Wie had kunnen denken dat zo’n kleine lening aan het superfoodbedrijf van Catherine en Antony indirect het onderwijs van zoveel weeskinderen zou ondersteunen?

Het verhaal van Catherine en Anthony laat de kracht van microkredieten zien. Leen via Wakibi persoonlijk aan ondernemende mensen in ontwikkelingslanden, zodat zij een beter bestaan op kunnen bouwen.

Ga naar vind een ondernemer, kies een project en doe mee!
Met een lening van maar € 27,- kun je al een ondernemer steunen.