Ze werkt aan haar bedrijf en onderhoudt haar gezin – vanuit een vluchtelingenkamp

Door Redactie Wakibi op 25-5-2016

Impact van microkrediet

Najah wil graag een nieuwe lening om haar bedrijf verder te ontwikkelen en een nieuw huis te bouwen voor haar gezin. Lees meer over hoe Najah haar dromen wil verwezenlijken.  

Najah, Arabisch voor “succes”, is van oorsprong Bedoeïne en is nu succesvol zakenvrouw. Ze houdt schapen en geiten en verkoopt melk en vlees. Ze woont met haar vijf kinderen in een vluchtelingenkamp bij Jericho, één van de oudste steden ter wereld, op de Westelijke Jordaanoever. Haar man werkt in Israël en woont daar het grootste deel van de week, dus zij runt zowel het huishouden als haar bedrijf.

Economische crisis
Ze werkt onder moeilijke omstandigheden – er heerst een economische crisis op de Westoever; in de vluchtelingenkampen en de nederzettingen zijn veel gezinnen zoals dat van Najah die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Vooral voor vrouwen is het leven zwaar en zijn de economische en financiële mogelijkheden beperkt. De meeste leningen zijn leningen van familie of vrienden en volgens de Wereldbank had in 2014 slechts 1 op de 5 vrouwen een rekening bij een financiële instelling.

Microkrediet via Palestine for Credit & Development
Ondanks die moeilijkheden is het Najah gelukt een lening aan te vragen via Wakibi’s partner Palestine for Credit & Development (FATEN), die werkt met kleine- en micro-ondernemers en met vrouwen in het bijzonder.

Haar lening van €1800 kwam van 69 uitleners; ze gebruikte hem om extra schapen te kopen en daarvoor betere leefomstandigheden te creëren. Ze kocht 6 zwangere schapen, die al snel lammetjes ter wereld brachten. Volgens Najah vragen de lammetjes veel verzorging als ze nog jong zijn. Ze hebben hulp nodig bij het zogen en moeten warm gehouden worden, want het kan ‘s nachts flink afkoelen in een woestijnachtige omgeving zoals die van Jericho.

Najah’s werk heeft alles te maken met haar liefde voor dieren; wat goed te zien is in de omgang met haar 9 huisdieren, waaronder vogels, schildpadden en een kat. Het welzijn van haar huisdieren, haar schapen en haar geiten gaat voor alles. Overdag is het vaak bloedheet, maar Najah heeft een slimme manier gevonden om ventilatoren aan het plafond van haar hut te maken om zo voor wat luchtcirculatie te zorgen.

De lammetjes en haar geitjes groeien maar door en het is hard werken om er voor te blijven zorgen. Momenteel betaalt Najah haar lening terug en is ze van plan een tweede lening te nemen om haar geitenhouderij verder te ontwikkelen en een nieuw huis te bouwen voor haar gezin. Toen Najah hoorde dat haar lening in feite gefinancierd was door veel uitleners uit de hele wereld vond ze het fijn om te horen dat zoveel anderen in haar project geloven – ze bedankt alle uitleners en nodigt iedereen uit om eens op bezoek te komen! 
 

Voeg je bij al die andere Wakibi uitleners die inspirerende vrouwen zoals Najah steunen. Als je in haar investeert, investeer in je in verandering.

Bekijk hier meer projecten voor leningen aan vluchtelingen.
 

Wakibi
Wakibi is een platform waar leners en Nederlandse uitleners op eenvoudige wijze bij elkaar worden gebracht. Als onderdeel van een keten is elke schakel van belang. Centrale rol in de keten is het Amerikaanse Kiva. Wakibi betrekt haar leningen van Kiva en stemt deze af op Nederlandse doelgroepen. Kiva maakt onder andere gebruik van zogenaamde ‘fellows’; vrijwilligers die hun inzichten, ervaringen, foto's en verhalen uit de praktijk met ons delen. Via deze verhalen en beelden wordt duidelijk wat er speelt in verschillende gemeenschappen. Op onze website brengen we telkens een land, gebied, sector of een specifieke doelgroep onder de aandacht. Lees voor meer informatie onze eerder gepubliceerde artikelen.

Redactie Wakibi 2016 - vertaling: Arnold Vermeeren
pers@wakibi.nl

Een verhaal van Kiva Fellow Rachel Moor en Diana Baule (marketing stagiair bij Kiva). Foto’s van Eric Brandt
Bron: Kiva Fellowsblog