Investeerder Jolanda Degen steunt vrouwelijke ondernemers via het Women Empowerment Fonds

Door Laura Berger op 19-1-2022

Impact van microkrediet

Women Empowerment fonds

Wakibi heeft onlangs het Women Empowerment Fonds opgericht. Dit fonds ondersteunt vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden met microkredieten. Jolanda Degen, oprichter van Darwin Invest en oud-voorzitter van de Raad van Toezicht van Wakibi, hielp mee om dit fonds mogelijk te maken en doneerde als eerste.

Jolanda Degen

Is ruim 20 jaar ondernemer. Ze nam begin jaren 2000 samen met haar compagnon een reisbureau in Amsterdam over. Dit wisten zij met merken als WTC.nl en Vliegtickets.nl vervolgens op te schalen naar een succesvolle internationale online reisorganisatie. Na de verkoop van het bedrijf richtte Jolanda zich met haar nieuwe bedrijf Darwin Invest op het verstrekken van groeikapitaal aan ondernemers. Ze bekleedt verschillende adviesrollen. Ze is oud-voorzitter van de Raad van Toezicht van Wakibi en van stichting Jong Ondernemen.

Je bent als eerste sponsor ingestapt in het Women Empowerment Fonds. Wat was jouw reden om dat te doen?

Helpen! Het is hard nodig dat er meer geld en aandacht komt voor de uitdagingen die vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden hebben.

Hoe speelt jouw eigen loopbaan als ondernemer hierin een rol?

Ondernemerschap is de rode draad door mijn leven. Ik heb 15 jaar een reisbedrijf gehad, veel fases doorlopen, van klein bedrijf tot internationale organisatie. Toen ik de kans kreeg om te ondernemen, kon ik mijn hart volgen. In ontwikkelingslanden betekent ondernemerschap een kans om je uit armoede te knokken. Met dit fonds kan ik ondernemende vrouwen helpen om de eerste stappen te zetten om op eigen kracht een zelfstandiger bestaan te kunnen bouwen.

Waarom is het Women Empowerment Fonds nodig?

Vrouwen in ontwikkelingslanden worden heel erg beperkt in hun ontwikkelkansen. Dat komt onder meer door gebrek aan onderwijs. Zij zorgen bovendien voor de kinderen, de man is in de lead om inkomsten te genereren. Er zijn te weinig eerlijke kansen voor vrouwen. Ze krijgen daardoor heel moeilijk toegang tot de formele kapitaalmarkt. De coronapandemie versterkt dat nog eens. Armoede en ongelijkheid nemen alleen maar toe.

Als investeerder spreek je geregeld Nederlandse vrouwelijke ondernemers. Ondervinden zij hier net zulke uitdagingen als vrouwen in ontwikkelingslanden?

Zij ondervinden zeker ook uitdagingen, maar natuurlijk wel op een heel ander niveau. Ook in Nederland is toegang tot de kapitaalmarkt en financiering lastiger voor vrouwen.

Dat komt waarschijnlijk doordat minder vrouwen ondernemen en het kapitaal hebben om te investeren?

Er zijn veel vrouwelijke ondernemers in Nederland: één op de drie ondernemers is vrouw.  Ze hebben en houden alleen vaak kleine bedrijven. Dat ze moeilijker toegang tot kapitaal hebben, komt ook omdat er onder de kapitaalverstrekkers onvoldoende diversiteit is. Het feit dat nog geen 3% van de investeerders vrouw is, geeft wel wat aan.

Vrouwen kunnen ook onderschatten waar ze zelf toe in staat zijn, nemen over het algemeen minder risico. Ik vind het leuk ze uit te dagen, en om ze groter te laten denken.

Hoe dragen microkredieten bij aan verandering voor vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden?

Dat is een interessante vraag. Zonder microkrediet hebben veel vrouwen nu niet de kans om een zelfstandig bestaan op te bouwen. De kleine veranderingen zijn meteen zichtbaar, met name in de kwaliteit van leven voor de vrouwen en hun naasten, en kansen op een betere toekomst voor de volgende generatie. Met ondernemers worden ook ecosystemen gebouwd, dit zal helpen om een systeemverandering te versnellen. Als meer vrouwen onafhankelijker worden en het vertrouwen in hun kwaliteiten groeit, kunnen ze eenvoudiger toegang tot de kapitaalmarkt krijgen.

Vrouwen kunnen nu om allerlei redenen niet voldoen aan de regelgeving die nodig is om aan financiering te komen. Ik heb niet de illusie dat dat in dezelfde generatie gelijk verandert, maar hopelijk brengt het ook een versnelling.

Waarom spreekt het Women Empowerment Fonds jou persoonlijk aan?

Je kunt direct iets betekenen, en daarbij is de impact groot. Vrouwen zijn verantwoordelijk en zorgen voor veel mensen in hun omgeving. Door één vrouw geld te lenen, help je gemiddeld 5 mensen. Dat betekent maximaal sociaal rendement. En 99 procent betaalt de lening ook binnen 1,5 jaar terug.

Vrouwen die bij Wakibi op het platform staan hebben een enorme drive. Want ze komen al van ver. Zolang er onvoldoende balans is en diversiteit nog ver te zoeken is, moeten vrouwen een zetje krijgen. Dat is nodig om te laten zien en ervaren hoe belangrijk dit evenwicht is voor succes en voor een evenwichtige maatschappij.

Aan welke sustainable development goals (SDG’s) helpt het fonds mee?

Het mooie van het fonds is dat het wel tien van de 17 SDG’s raakt. De belangrijkste zijn armoedebestrijding, eerlijk werk, economische groei en gender equality. Daaruit komt dan weer voort het vergroten van welzijn, verbeteren van gezondheid, en stimuleren van onderwijs. Door het fonds te ondersteunen maak je dus echt grote impact.

Wie kunnen een bijdrage doen?

Iedereen! Je kunt maandelijks een automatische donatie doen vanaf 50,- per maand. Of je eenmalig het Women Empowerment Fonds steunen. 

Als ondernemer is het sowieso mooi om wereldondernemers te helpen. Je kunt veel impact maken. Je krijgt dan wel geen rendement, maar je geld blijft circuleren. Elke keer als een ondernemer terugbetaalt, steunt Wakibi een nieuwe ondernemer. Dat is in principe oneindig. Je investeert in de toekomst van zoveel mensen. Er mag op die manier wat mij betreft een hele diverse groep vrouwen gesteund worden.

Elk bedrijf dat maatschappelijk iets wil bijdragen, kan een ontzettend mooi doel in het Women Empowerment Fonds vinden. Dit past heel goed in het beleid rond maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) van een bedrijf.

En wat interessant is voor iedereen die bijdraagt aan het fonds: je doneert, Wakibi beheert, en vervolgens krijg je mooie rapportages over de impact van het fonds. Dat vinden veel bedrijven prettig. Die willen bijdragen, maar vinden het ook fijn als ze het uit handen kunnen geven.

Tenslotte, stel dat een ondernemer die microkrediet via het Women Empowerment Fonds heeft gekregen, bij jou binnenstapt voor een coachingsgesprek. Wat zou jij haar adviseren om succesvol te zijn?

Mijn advies zal zijn om te geloven dat alles kan als je hard werkt, niet opgeeft en plezier maakt. Ik wil weten waar ze van droomt, waar ze kansen ziet, en wil haar uitdagen in haar ambities. Het microkrediet aflossen hoeft niet haar eindpunt te zijn.

Het Women Empowerment Fonds van Wakibi

Met het Women Empowerment Fonds werkt Wakibi aan toegang tot financiering voor vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden. Zij hebben minder makkelijk toegang tot officiële financiële instellingen. Lees meer over de achtergrond van het fonds in dit artikel: https://www.wakibi.nl/nieuws/empowerment-van-vrouwelijke-ondernemers-met-microkredieten

Hoe werkt het Women Empowerment Fonds?

Doneren aan het Women Empowerment Fonds kan op drie manieren: een eenmalige donatie, een maandelijkse donatie of een grotere donatie (vanaf € 10.000). Meer weten? Ga naar https://www.wakibi.nl/doneer-aan-het-women-empowerment-fonds