Online collecteweek voor het Women Empowerment Fonds: steun vrouwen in ontwikkelingslanden met een lening

Door Marike Schaap op 14-2-2024

Women Empowerment fonds

Microkredieten

Het is voor vrouwen in ontwikkelingslanden vaak moeilijk om aan geld te komen. Ruim een miljard vrouwen wereldwijd hebben weinig of geen toegang tot financiële systemen. Met microkredieten helpen we deze vrouwen om economisch onafhankelijk te worden.

Internationale Vrouwendag 2024: 'één wereld, duizend vrouwen’

Toegang tot financiën is van cruciaal belang om vrouwelijke ondernemers over de hele wereld te helpen hun inkomsten te verbeteren. En elk jaar, als Internationale Vrouwendag (8 maart) nadert, is gendergelijkheid een terugkerend thema in sociale media en wereldwijde politieke dialogen.

Het thema dit jaar is 'één wereld, duizend vrouwen’. Hiermee worden de verschillen en de overeenkomsten tussen vrouwen en de verschillende culturen benadrukt. Een groot verschil is dat nog steeds veel vrouwen in de wereld geen toegang krijgen tot financiële middelen, waarmee ze worden beperkt in het opbouwen van een bestaan voor zichzelf en hun gezin.

En hoewel er enorme vooruitgang is op bepaalde fronten, waaronder het opleidingsniveau, de gezondheid en overlevingskansen van vrouwen, zijn we nog lang niet in de buurt van de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Eén van de ontwikkelingsdoelen die de Verenigde Naties in 2015 heeft geformuleerd is gendergelijkheid in 2030. Volgens de Wereldbank is het huidige wereldwijde beroepspercentage voor vrouwen iets meer dan 50%, vergeleken met 80% voor mannen.

Veronica Del Rosario uit Nicaragua

Veronica Del Rosario uit Nicaragua

Microkredieten voor vrouwen in ontwikkelingslanden

Op dit moment zijn er meer dan 70 landen waar vrouwen worden uitgesloten van het openen van een bankrekening of het verkrijgen van krediet, omdat zij bijvoorbeeld geen onderpand hebben zoals een huis of land. Een oplossing voor dit probleem is microfinanciering.

Het Women Empowerment Fonds van Wakibi maakt ondernemen voor vrouwen in ontwikkelingslanden mogelijk door het verstrekken van microkredieten, waarmee zij hun eigen bedrijfje kunnen starten of uitbreiden. De vrouwen die Wakibi ondersteunt werken op het platteland, sommigen hebben een winkel, anderen hebben een onderneming in de voedingsindustrie. Neem Veronica Del Rosario uit Nicaragua moeder van 2 kinderen. Ze verkoopt tortilla's om haar kinderen een betere levenskwaliteit te geven. Of neem Martha Cecilia uit Colombia, een kapster die haar salon wil renoveren. Een microkrediet stelt deze vrouwen in staat om hun onderneming op te starten, draaiende te houden en te laten groeien. Met elke lening die Wakibi verstrekt komen de Sustainable Development Goals weer een stapje dichterbij.

 Martha Cecilia uit Colombia

 Martha Cecilia uit Colombia

Online collecteren 

Om nog meer ondernemende vrouwen in ontwikkelingslanden te helpen, zamelt Wakibi in de week van Internationale Vrouwendag van 3 t/m 9 maart geld in voor het Women Empowerment Fonds. Met het opgehaalde geld verstrekt Wakibi via het Women Empowerment Fonds microkredieten aan vrouwelijke ondernemers. Als de ondernemers de lening hebben terugbetaald, leent Wakibi het geld weer opnieuw uit. Zo blijft het geld circuleren en kunnen we oneindig veel vrouwen steunen met een kleine lening.

De eerste uitleners hebben al een online collectebus aangemaakt. Eva is één van de collectanten en vindt “het belangrijk dat ondernemende vrouwen overal in de wereld, en in het bijzonder in ontwikkelingslanden, de kans krijgen om zelfredzaam en financieel onafhankelijk te worden door het opzetten van hun eigen bedrijfje”. Rianne vindt “het belangrijk dat ondernemende vrouwen de kans krijgen om hun ambities waar te maken”.

Maak je eigen collectebus

Help jij ook mee aan het vergroten van de zelfredzaamheid van vrouwelijke ondernemers? Maak je eigen online collectebus! Laat iedereen weten waarom jij gaat collecteren en nodig je vrienden uit om te doneren. Een collectebus aanmaken gaat makkelijk & snel. Natuurlijk is het veilig, want jouw ingezamelde geld staat op een speciale, beveiligde omgeving. Alleen jij kunt inloggen met je eigen password.

Veel plezier met online collecteren en hartelijk dank voor je onmisbare inzet.

Een donatie in de collectebussen van onze collectanten is ook van harte welkom. Ga naar wakibi.digicollect