Herinvesteringen van microkredieten tellen op

Door Michelle van der Burg op 3-3-2023

Uitleners

Microkredieten

“Herinvesteren is de kracht van Wakibi” aldus Joris. De gepensioneerde basisschoolleraar, met een liefde voor klussen en tuinieren, begon eind 2020 met het uitzetten van microkredieten. Twee jaar later is hij positief verrast over de snelheid van het terugbetalen.

Joris begon met de inleg van kleine bedragen, 25 tot 50 euro per maand, maar deze tellen bij elkaar op tot iets veel groters. Na enkele jaren heeft hij nu € 28.000 kunnen uitlenen. Niet door dit bedrag in te leggen, maar door de snelle aflossingen, waardoor hij veel kan herinvesteren. En dus meer mensen worden geholpen. Want daar gaat het om.

Wakibi is laagdrempelig

We spreken met Joris over zijn drijfveren. Het concept microkredieten sprak Joris al langere tijd aan. Als stel zonder kinderen zijn hij en zijn partner op zoek naar een manier om iets goeds achter te laten. In zijn zoektocht naar een organisatie die hem hierbij kon ondersteunen kwam hij uit bij Wakibi. “Het is laagdrempelig en de openheid trof me” zo vertelt hij. “Als je ergens een donatie doet dan maak je zelf geen keuzes wie je wel en wie je niet helpt. Bij Wakibi kun je zelf bepalen welke projecten je ondersteunt en belandt het niet op een grote hoop, dat is dus best confronterend. Er is daardoor een directe link met de impact die je kunt maken. De informatie over de ondernemers op de website helpt om keuzes te maken.”

Criteria voor het uitlenen van een microkrediet

In details is hij minder geïnteresseerd, wel houdt hij een aantal criteria aan bij het selecteren van projecten. Dat vrouwen op nummer 1 staan ligt voor hem voor de hand “Zij zijn het kwetsbaarste, hebben minder mogelijkheden qua opleiding en werk en weinig tot geen toegang tot andere vormen van krediet. Ze hebben het vaak zwaar met alle gezinstaken en de zorg voor de kinderen.” Ten tweede kiest Joris vaak projecten in Palestina, waar het leven al heftig genoeg is. “Juist daar is het van belang dat niet alleen de ondernemers, maar juist ook familieleden profiteren van betere levensomstandigheden door de lening”. Tot slot heeft Joris een lichte voorkeur voor ondernemers die echt iets willen creëren, zoals metselaars, kunstenaars of zelfs boeren. Met detailhandel voelt hij minder een link.

Enthousiasme voor het investeren en herinvesteren

Joris is geen globetrotter, projecten bezoeken hoeft van hem niet. Hij gaat liever door met investeren en herinvesteren. Of het bijhouden van zijn portfolio hem veel tijd kost? Dat valt heel erg mee. Hij logt niet dagelijks in, gemiddeld eens per week of eens per twee weken. Zijn enthousiasme komt tijdens ons gesprek steeds naar voren. Wij zijn dat ook, want dankzij Joris en alle andere uitleners, klein en groot, krijgen duizenden ondernemers per jaar een steuntje in de rug.

Ook enthousiast geworden?
Lees hier hoe jij ondernemers in ontwikklingslanden kunt steunen.