Uitlener Lisan: “Het leuke aan Wakibi is dat je het geld kunt blijven doorgeven.”

Door Mirjam de Graaf op 24-2-2022

Uitleners

Het bekijken van het Wakibi-dashboard is in korte tijd al een ritueel geworden bij uitlener Lisan ten Arve en haar vriend Duco. Even zien of er alweer genoeg geld is terugbetaald om een nieuw project uit te zoeken. “Dat voelt echt als: we mógen weer investeren!”

De 27-jarige Lisan uit Utrecht leerde Wakibi kennen via haar werk. “Ik werk bij WeShareTalent, een netwerkorganisatie die verschillende organisaties bij elkaar brengt voor kennisdeling over allerlei onderwerpen. Een van die netwerksessies was van Werner van Eck van Wakibi en ik was meteen enthousiast. Na afloop zei ik tegen mijn vriend, dit is leuk, dit moeten we gaan doen! Dat denk ik wel vaker na een sessie, pas nog over beleggen. Maar Wakibi is de enige waar ik ook echt meteen mee aan de slag ben gegaan.”

Durf van ondernemers stimuleren

 

Wat Lisan vooral fijn vindt, is dat ze met microkredieten ondernemers verder kan helpen. “Ik heb strategic entrepreneurship gestudeerd, het spreekt me aan dat ondernemers de durf hebben om dingen te doen. Ik vind het mooi dat ik dat kan stimuleren met een microkrediet. Je helpt daarmee niet alleen de lener, maar ook mensen in de omgeving van de ondernemer. En het leuke is: je legt een keer geld in en je kunt blijven doorgeven. Zo heb je er elke keer weer plezier van.”

Vrouwen steunen


Een nieuwe lening kiezen mag dan een ritueel zijn, makkelijk vindt Lisan dat niet altijd. “Er staan zóveel projecten op de website! Soms kies ik een ondernemer in Nepal. Daar ben ik geweest, het is zo'n mooi land met zulke lieve en leuke mensen. We kiezen ook landbouwprojecten, omdat mijn vriend bos- en natuurbeheer heeft gestudeerd. Soms kijken we gewoon welk microkrediet we een laatste zetje kunnen geven. En daarbij zoek ik bewust naar projecten van vrouwen. Ik vind het belangrijk dat vrouwen gelijke kansen krijgen als ondernemer. Dat is lang niet overal zo. Ze mogen geen grond bezitten, geen rekening openen. Ze staan een stap achter, daarom verdienen ze onze steun.”

Rechtstreeks naar de mensen


Lisan heeft inmiddels ook al vrienden kennis laten maken met Wakibi via de cadeaubon. “Sommige vrienden willen geen spullen krijgen. Een microkrediet is dan een mooie manier om toch een cadeau te geven. Ze reageren enthousiast.” Voorlopig gaat Lisan nog wel even door met haar 'uitleenritueel'. “Ik vind het heel knap dat jullie vrijwel alles doen met vrijwilligers. Door de manier waarop jullie en de lokale organisaties werken, weet je dat het geld echt bij de mensen terecht komt. En ik heb tot nu toe alle leningen terugbetaald gekregen, dus het werkt!”