“We hebben elke euro al drie keer kunnen investeren”

Door Matthijs op 8-8-2019

Uitleners

Elke maand vraagt Wakibi een van de vele uitleners over zijn of haar motivatie. Deze keer: Hans Brand (59), oud-financieel directeur van onder meer Mediq en lid van de Rotary Club Rijswijk 3-Vliet. Inmiddels heeft deze Rotary Club al meer dan 105 Wakibi-projecten ondersteund. 

Hans, via Wakibi lenen jullie met de Rotary Club Rijswijk 3-Vliet al sinds 2014 geld uit aan buitenlandse ondernemers.
Hoe is dat zo gekomen?

“Wij organiseren jaarlijks een wijnproeverij waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. In de loop der jaren hebben we zo al voor veel verschillende goede doelen geld opgehaald. Wakibi-vrijwilliger Jan van Beers is een broer van een clublid van ons en hij introduceerde de organisatie bij ons. We waren meteen enthousiast over het feit dat je met een lening buitenlandse ondernemers ondersteunt in hun activiteiten. Rotary heeft zes doelstellingen waaraan giften of hulp moet voldoen. Een daarvan is het stimuleren van economische en sociale ontwikkeling. Daar past Wakibi natuurlijk heel goed tussen. En het bevalt zo goed, dat we inmiddels 12.500 euro aan nieuw ingelegd geld hebben geïnvesteerd. Met de terugbetalingen erbij, zitten we zelfs al op ruim 37.000 euro. Dankzij de terugbetalingen hebben we de originele gelden dus al drie keer kunnen uitgeven.”

Zijn er specifieke landen of sectoren die jullie voorkeur hebben?
“Nee, niet specifiek. Vanaf het begin hebben we tegen elkaar gezegd dat we ons zo breed mogelijk wilden inzetten. Onze projecten zijn goed verdeeld over de continenten en verschillende sectoren. Wel ligt er een focus op vrouwelijke ondernemers. Dat is een kwestie van gevoel. Wij denken dat zij misschien toch wat moeilijker aan financiering komen. We houden zelf ook alle resultaten van onze investeringen bij en we zien dat de individuele ondernemers hun gelden eerder en beter terugbetalen dan ondernemersgroepen. Tot nu toe heeft 95% van de ondernemers het geld teruggestort. Dat is een van de stimuli waarom we blijven investeren.”

Zou je ook andere Rotary Clubs adviseren om ondernemers te ondersteunen via Wakibi?
“Jazeker. Wat wij er zo leuk aan vinden is dat het enerzijds een lening is en dat het geld weer terugkomt. Je kunt een euro dus meerdere keren uitgeven. Anderzijds kun je ook heel breed waarde toevoegen. Je praat hier bijvoorbeeld over het investeren in een boerin in Kenia die een koe aan wilt schaffen. Over het ondersteunen van een taxichauffeur in Bolivia die zijn taxi wil repareren om zo weer geld te kunnen verdienen. Of over iemand in Samoa die zijn handeltje in brandhout wil kunnen uitbreiden. Dat je zoveel verschillende ondernemersactiviteiten kunt ondersteunen spreekt ons erg aan. En je besluit dus volledig zelf in welk initiatief je wilt investeren.”

Hoe gaat dat bij jullie, wie kiest de projecten uit?
“Ik heb samen met een ander lid van onze Rotary Club de wijnproeverij op me genomen. Vast onderdeel van de proeverij is de champagne die mensen dan kunnen aanschaffen. Samen met een ander lid rijd ik elk jaar naar de omgeving van Reims om de champagne in te slaan. Zo zijn we een soort koppel geworden. Wij bepalen dan ook gezamenlijk in welke projecten we deze keer gaan herinvesteren. Dat doen we dan uiteraard onder het genot van een glaasje champagne.”

Wat bevalt je aan de organisatie Wakibi?
“Het persoonlijke contact is heel fijn. Zo is Tim Klein Schiphorst van Wakibi onlangs zelf een cheque in ontvangst komen nemen. Dat is zo leuk om te zien en goed voor de persoonlijke band. Later was hij ook aanwezig op een clubavond van ons. We zijn nu aan het kijken of we nog intensiever kunnen gaan samenwerken.”