Uitlener Rogier: "Je weet zeker dat er iets impactvols gebeurt met het geld."

Door Mirjam de Graaf op 19-3-2024

Uitleners

Rogier van Dijk heeft in de afgelopen drie jaar maar liefst dertig projecten ondersteund met microkredieten. Zijn motivatie? Het bijstaan van andere ondernemers in hun streven naar verbetering.

"Bij het selecteren van nieuwe projecten zoek ik altijd naar teksten waarin 'improve' of 'verbeteren' voorkomt. Hierin herken ik mezelf als ondernemer. Ik wil mijn eigen vaardigheden verbeteren, en mijn vak is erop gericht organisaties te helpen zichzelf te verbeteren door veranderingen in structuur en cultuur, om zo doelen effectiever te bereiken. Daarom kies ik bijvoorbeeld voor projecten waarin wordt geïnvesteerd in methoden om de oogst te vergroten."



Weten waar je geld impact heeft


Rogier, 41 jaar en woonachtig in Haarlem met zijn vrouw en kind, hoorde voor het eerst over Wakibi via voormalig directeur Yfke de Vroom. "Mijn broer had me er ook al eens op gewezen, maar toen Yfke me erover vertelde, dacht ik: dit is echt interessant! Het ondersteunen van goede doelen is mij met de paplepel ingegoten; het is vanzelfsprekend om anderen te helpen. Wat me aanspreekt bij Wakibi is dat je het geleende geld terugkrijgt, zij het zonder rente. Dat maakt Wakibi uniek. Ik wil niet per se verdienen aan een microkrediet, maar ik wil wel impact hebben. Als je doneert aan een goed doel, weet je niet altijd waar je geld naartoe gaat; hier wel. Maria uit Kenia heeft iets goeds gedaan, anders zou ze het microkrediet niet kunnen terugbetalen. Dat geeft een goed gevoel."



Grotere microkredieten

Rogier leent uit via zijn bedrijf en investeert meestal tussen de 100 en 200 euro per project. "Soms financier ik ook graag een project volledig zelf. Maar meestal verdeel ik het over verschillende projecten als een vorm van risicospreiding. Tot nu toe was die spreiding eigenlijk niet nodig. Ik heb inmiddels meer dan 6100 euro aan microkredieten verstrekt en alles teruggekregen. Af en toe heb ik wel wat valutaverlies, maar dat is buiten de controle van de ondernemer: zij hebben gewoon terugbetaald. En dat verlies is klein vergeleken bij de impact die je keer op keer maakt door weer opnieuw te kunnen uitlenen."


"Ik leen altijd uit aan vrouwen. Wereldwijd is er grote ongelijkheid en ik wil bijdragen aan het veranderen daarvan. Het land van het project maakt me niet veel uit, maar ik kom vaak uit in Midden-Afrika. Daar zie ik vaak projecten, meestal in de agrarische sector, gericht op het verbeteren van het bedrijf of de werkwijze. Door op deze manier de economie te stimuleren, hoop ik dat er vanzelf een situatie ontstaat waarin de welvaart daar toeneemt en meer mensen toegang krijgen tot scholing. Hopelijk is dit dan een (kleine) stap in het tegengaan van onbalans in de wereld."

Duurzaam ondernemen

Rogier deelt regelmatig zijn ervaringen met zijn opdrachtgevers over de microkredieten. "Bij een opdracht kreeg ik bijvoorbeeld een ongevraagde kilometervergoeding van 50 cent. Die heb ik opzij gezet en uitgeleend via Wakibi. Toen we spraken over verlenging van de opdracht, heb ik de gezichten van alle vrouwen aan wie ik had uitgeleend op een rij gezet en gezegd: 'Dit is wat ik met jullie kilometervergoeding heb gedaan.' Dat vonden ze heel leuk! Ik denk dat er veel ZZP'ers zijn die op deze manier duurzaam willen ondernemen."

Om dezelfde reden koos hij ervoor om een Wakibi-cadeaubon te geven aan een bureau dat hem een opdracht bezorgde. "Ik heb de eigenaren en de officemanager een mooie Wakibi-cadeaubon gegeven. Met een knipoog heb ik eraan toegevoegd dat ze het geld na één keer uitlenen weer konden gebruiken om alsnog een dikke fles wijn te kopen."

Tot slot zijn tip: "Leen geld uit via Wakibi dat je normaal doneert, en ontdek hoe leuk het is om je geld steeds weer opnieuw in te zetten."