Kredietverstrekker Saskia: "Ik gun iedereen de vrijheid om te leven zoals hij of zij wil"

Door Redactie Wakibi op 23-6-2020

Uitleners

Ondernemers in ontwikkelingslanden betalen hun lening terug aan de kredietverstrekkers van Wakibi. Saskia van Weelden is er één van en is heel enthousiast over het concept.

Mijn krediet

In onze rubriek ‘Mijn krediet’ vertellen enthousiaste kredietverstrekkers over hun ervaring met Wakibi. Zoals Saskia van Weelden (52) uit Wijchen die laatst vrolijk tweette "Geluksmomentje: Bij @Wakibi weer een lening verstrekt. 2e van dit jaar, 38e totaal." Nieuwsgierig geworden naar haar motivatie belden we haar op. 

Kortlopende projecten zijn het leukst om te financieren

“Al sinds eind 2011 leen ik geld uit aan Wakibi-projecten. De eerste vier betaalden netjes terug, nummer vijf bleek een wanbetaler. Maar gelukkig is dat tot nu toe de enige gebleven en ben ik inmiddels al toe aan mijn 38e project!”, vertelt ze lachend. Kortlopende projecten vindt ze het leukst om te financieren. “Je krijgt snel je geld terug en kunt het weer uitlenen aan iemand anders. Momenteel ondersteun ik ook een langlopend project van 39 maanden; een vrouw die dokter wil worden. Aangezien ik zelf in de zorg zit spreekt me dat aan.”

Zelfstandigheid

Als we Saskia vragen naar haar achtergrond vat ze haar CV in twee woorden samen: zorgzaam en dienstverlenend. “In mijn werk in de thuiszorg zorg ik ervoor dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Als ik bij mensen thuiskom, stimuleer ik dat ze de dingen die ze zelf doen vooral moeten blijven doen. Daar ligt zeker een verband met Wakibi. Met een relatief kleine bijdrage maak je al een enorm verschil voor mensen; je geeft ze zelfstandigheid. Met maar 143,50 inleg rouleren er steeds vijf projecten. Tachtig procent van de inzet wordt gefinancierd door de oude projecten. Ik geef de start en het rolt door. 

Vrouwen met bijzondere namen

Hoe ze de projecten selecteert? “Ik heb tot nu toe nog maar twee mannen ondersteund, dat zegt al genoeg”, zegt ze grinnikend. “Vaak kijk ik naar namen. Zo ken ik iemand die Emmy heet en dan komt er toevallig een Emmy langs. Of mensen met een bijzondere naam trekken ook mijn aandacht, zoals Lourdes. Misschien omdat ik jarenlang in een kloostergemeenschap ouder wordende nonnen heb begeleid?”

Geluksmomentje

Als mensen terugbetalen, al is het met dubbeltjes, wordt Saskia enthousiast. “Natuurlijk is niet alles even succesvol, maar als ondernemers 90% van hun schuld hebben terugbetaald, ben ik al blij. Vervolgens rol je weer in een ander project. Nieuwe projecten deel ik altijd via Facebook of LinkedIn. Laatst heb ik er heel spontaan een blog over geschreven. Het was 5 mei, Bevrijdingsdag en ik had een geluksmomentje, omdat ik een volgend project kon gaan ondersteunen. Soms zit geluk in hele kleine dingen. Ik ben iemand die altijd kijkt naar wat wel kan en gun iedereen de vrijheid om te leven zoals hij of zij wil.”