Uitlener Matthijs: “Alles wat ik uitleen komt terug, dus dan moet het goed gaan met de ondernemers”

Door Mirjam de Graaf op 29-10-2021

Uitleners

Elke maand vraagt Wakibi een uitlener naar zijn of haar motivatie. Matthijs de Raad is zelfstandig filmmaker, woont met zijn vrouw en twee dochters (6 en 3) in Amersfoort en geeft al negen jaar microkredieten via Wakibi.

“Ik ben ooit in aanraking gekomen met microkredieten via een collega bij de Nationale Jeugdraad waar ik toen werkte. Ik raakte daar meteen enthousiast over. Je kunt mensen al met een relatief klein bedrag op weg helpen in hun toekomst. Het mooie is dat je het geld steeds opnieuw kunt uitlenen. De waarde van je investering vermeerdert dus, én het is leuk om te doen want het is niet simpelweg 100 euro storten en klaar.”

Dashboard daagt uit

Matthijs duikt meteen in het dashboard op zijn gebruikerspagina. “Ik heb bijvoorbeeld € 385,- ingelegd, dat is misschien niet eens zoveel in negen jaar. Maar ik heb er voor € 1400,- aan leningen voor kunnen geven, in 62 projecten! Dat ik dit in één oogopslag kan zien in het nieuwe dashboard, maakt voor mij wel het verschil. Voorheen deed ik minder, nu zie je meteen hoe het ervoor staat. Als ik een aardig bedrag teruggekregen heb, leg ik een klein beetje bij en zoek ik weer een nieuw project.”

Van ondernemer naar ondernemer

Hij zoekt op verschillende manieren. “Toen ik begon met uitlenen via Wakibi was ik ook net mijn eigen bedrijf gestart. Het is een mooie manier om als ondernemer een ondernemer te helpen. Ik kijk dan ook vaak naar projecten in de dienstensector, omdat dat lijkt op wat ik zelf doe. Een andere keer zoek ik op landen waar ik ben geweest, zoals Oeganda, Kenia of Palestina, en mijn schoonzus komt uit de Filippijnen dus daar kies ik ook projecten. Maar ik steun ook wel eens heel pragmatisch het project dat bovenaan de lijst staat en dus nog maar een klein zetje nodig heeft.”

Benieuwd naar de verhalen

“Het mooie van microkredieten van Wakibi vind ik dat je ziet waar je geld naartoe gaat en wat er terugkomt. En het zijn gemotiveerde ondernemers: ze moeten het terugbetalen, dus ze gaan hard aan de slag. Wat ik nog wel leuk zou vinden is als je meer van het project zou horen. Alles wat ik uitleen komt terug, dus op zich gaat het goed met de ondernemers, maar ik ben benieuwd naar het verhaal erachter. Dan onthoud je projecten beter en raak je nog meer gemotiveerd om uit te lenen.”

Veel reclame maken

In het geval van Matthijs is het overigens bijna niet voor te stellen dat hij nog gemotiveerder kan raken. Naast het geven van leningen maakt hij waar hij kan reclame voor microkredieten. “Ik post op LinkedIn om mijn zakelijk netwerk erop te wijzen, en ik vertel vrienden erover. Pasgeleden is een vriend die een bedrijf heeft ook gaan uitlenen, dat vind ik dan mooi om te horen. En met kerst hebben we de familie cadeaubonnen gegeven. De meesten reageerden enthousiast en gingen meteen een project zoeken. En als je het écht niks vindt, kun je je geld terugvragen, even goede vrienden. Voor mij is het in ieder geval een mooie manier om iets bij te dragen aan de levens van anderen via het geld dat ik kan missen!”