Boeren in Ghana stappen met microkredieten over op cashewnotenteelt

Door Redactie Wakibi op 6-12-2021

Uitleners

Over Wakibi

De wereldwijde vraag naar cashewnoten is booming. Hoe profiteren boeren in Ghana hiervan?

Cacao is op dit moment het belangrijkste exportproduct van Ghana, maar cashewnoten zijn de toekomstige nummer één. Dit zegt Samuel Gyasi, hij werkt voor een microfinancieringspartner in Ghana. Zijn organisatie verstrekt microleningen aan kleine en middelgrote bedrijven, vooral in de landbouwsector.

Samuel geeft voorlichting aan boeren die geïnteresseerd zijn in cashewnotenlandbouw. Dat is soms een hele uitdaging: sommige boeren zijn niet bekend met cashewnotenteelt, anderen maken zich zorgen of ze met het online platform van de microfinancieringspartner overweg kunnen.

Milieuvriendelijke en verantwoorde landbouwtechnieken

Samuel bezocht onlangs het dorp Heikope in de Volta Region, een prachtige regio in het oosten van Ghana, tegen de grens met Togo. Hij vertelde de boeren dat zijn organisatie naast voorlichting geven over microfinanciering ook praktisch kan helpen. Bijvoorbeeld met het leveren van zaden, of leren hoe de boeren cashewbomen op de juiste manier kunnen planten en verzorgen, inclusief milieuvriendelijke en verantwoorde landbouwtechnieken. Waar de boeren zelf voor moeten zorgen zijn afnemers.

Gemeenschap opbouwen en schoolgeld betalen

Op de bijeenkomst in Heikope kwamen tweeëntwintig boeren af, onder wie vijf vrouwen. Charles sprak de groep toe: "Als je een vrouw hebt en je hebt je aangemeld voor twee hectare zaailingen, moet je de volgende keer je vrouw meenemen en haar ook twee hectare geven om te beheren. We hebben betrokken vrouwen nodig!” Hij benadrukte ook dat het geld dat binnenkomt met cashewnoten kan helpen bij het opbouwen van de gemeenschap, het betalen van het schoolgeld van kinderen en het helpen van hun families om een ​​beter leven te leiden.

Enthousiast aan de slag met cashewnoten telen

Er ontstond een intens gesprek over de timing van de twee terugbetalingen van de lening - één in november en één in maart. Sommige boeren waren bezorgd of dat haalbaar zou zijn, maar na overleg kwamen ze zelf met een oplossing: de betaling in maart zou lastig worden, omdat deze aan het eind van een zeer droog seizoen zou zijn. De boeren stelden voor om de hele lening in december terug te betalen. Na wat snel nadenken en rekenen, stemde Samuel toe. Iedereen was tevreden en vooral enthousiast om aan de slag te gaan met het telen van cashewnoten in hun gemeenschap.

Cashewboompjes klaar om geplant te worden. 

Help ondernemende boeren vooruit

Ben jij ook geïnspireerd door hoe boeren in Ghana met microkredieten enthousiast aan de slag gaan met innovatieve en verantwoorde cashewlandbouw?