Eerbetoon aan hardwerkende mensen in ontwikkelingslanden

Door Redactie Wakibi op 24-12-2015

Over Wakibi

Sumangala, Kalavthi, Renuka en Tippava zijn vrouwen die in het Bagalot district in Karnataka in India wonen. Al deze dames blinken uit in multi-tasking. Ze hebben hun thuisfront tiptop in orde en verdienen daarnaast bij met het fokken van geiten.

INDIA

Deze vrouwen zijn eigen bedrijfjes gestart en zijn wegbereiders in de gemeenschappen waarin ze wonen. Ze zijn toonbeelden van vrouwenemancipatie. Ze hebben slechts $ 150,- dollar geleend om daarmee geiten en schapen te kopen. Met een soort ‘ouderlijke liefde’ hebben ze drie maanden voor hun ‘koeien-voor-arme-mensen’ gezorgd, en die zelf op de markt verkocht. En dit is voor een door mannen gedomineerde samenleving ongebruikelijk.

Ze hebben hun leningen terugbetaald, een deel van het geld geïnvesteerd in onderwijs voor hun kinderen, en bovendien extra geiten gekocht, die ze opkweekten, en op de markt verkochten.

Het is niet nodig om in te gaan op de details van hun bedrijfsvoering. Wel mag worden opgemerkt dat ze hun werkzaamheden met stralend gezicht doen, ondanks de inspanningen van de dubbele taken in hun levens met zich meebrengen.



OOST-TIMOR

Ana woont in Oost-Timor en heeft met behulp van een lening een eigen bedrijfje gestart. Ze verdient haar inkomen met de verkoop van sieraden. Je kunt haar aantreffen in de schaduw van bomen langs een van de kusten van Atauro Beach.

Ze maakt zelf sieraden van schelpen, visgraten en zaden. Als je Ana vraagt hoe ze haar sieraden maakt, vertelt ze dat ze vaak uren bezig is met het snijden en schuren van het ruwe materiaal om draagbare sieraden te kunnen maken. Het is inspannend werk. Maar Ana is een vakvrouw! Ze vertelt dat ze haar hele leven al sieraden maakt. Ze gebruikt de winst van haar bedrijfje om haar tien (!) kinderen die bij haar wonen op het eiland Atauro te onderhouden.



MOZAMBIQUE 

Victor reist al vier jaar bijna elke week over onverharde wegen naar Maputo City, een afstand van 160 kilometer. Daar koopt hij producten in voor zijn kraam in Ponta d’Ouro. Hij werkt hard om zijn droomwens, een eigen huis, uit te laten komen. Door de hulp van kredietverstrekkers is Victor al in staat om bouwmaterialen te kopen, wat hem een stapje dichter bij de vervulling van zijn droom brengt.



AZERBEIDZJAN 

Fariz is een ondernemende, hard werkende man uit Imishli in Azerbeidjan.Fariz verliet op zijn 14e zijn school, om te kunnen voorzien in financiële bijdragen voor het gezin waarvan hij deel uitmaakt. Hij kreeg een baan aangeboden door zijn zwager die hem leerde timmeren. Dankzij een microkrediet huurt Fariz nu een ruimte, en heeft hij een eigen bedrijfje. Hij is getrouwd, maar woont nog thuis om zijn moeder te ondersteunen die kort geleden weduwe is geworden. Hij is in de ware zin des woords een ‘werkende held’. 



GHANA

‘She Noten’ worden onder meer gekweekt en geoogst in het noorden van Ghana. (Vertaler: Shea Boter is een eetbaar natuurlijk vet dat bij kamertemperatuur meestal een vaste vorm aanneemt. Het wordt verkregen uit Shea Noten, zaad van van de Karite boom ‘Vitellaria paradoxa’).  
Éen van de vrouwen uit twee groepen met elk ongeveer 30 leden, hebben een collectief microkrediet aangevraagd en gekregen via de lokale organisatie Grameen Ghana. De vrouwen in deze groepen hebben een hechte band en stimuleren elkaar. Ook om geld te sparen voor gemeenschappelijke doelen: om met de lening winsten te genereren om hun levensstandaard re verbeteren, èn om het krediet terug te betalen.

De vrouwen hebben meestal vijf kinderen. Het is een eenvoudige rekensom om te beseffen voor hoeveel kinderen de kost moet worden verdiend in een groep van 30 vrouwen. Ze zijn de kredietverschaffers buitengewoon dankbaar voor hun steun.



Redactie Wakibi - Vertaler Hansjelle Dijkstra
Bron: kivablog