Wakibi en Kiva: een bijzondere samenwerking

Door Redactie Wakibi op 29-7-2019

Over Wakibi

Zoals je misschien wel weet, is Wakibi een Nederlandse stichting die microkredieten verstrekt aan ondernemers in ontwikkelingslanden. Wakibi is opgericht in 2011 als partner van Kiva, een van de grootste spelers ter wereld op het gebied van crowdfunding voor microkredieten. Maar hoe zit deze partnership nu eigenlijk in elkaar? In dit artikel voor de rubriek Facts & Figures lees je meer over de structuur en de cijfers achter deze fijne samenwerking.

Oprichting Wakibi
Wakibi werd in 2011 opgericht door Peter Schinkel. Hij wilde een microfinancieringsplatform opzetten om mensen in ontwikkelingslanden te steunen in de strijd tegen armoede en afhankelijkheid. Maar hoe vind je geschikte ondernemers die vanwege hun lage inkomens en beperkte onderpand van financiële middelen worden uitgesloten? Hoe geef je hen een podium en hoe regel je dat het opgehaalde geld ook daadwerkelijk bij hen terecht komt? Tijdens het zoeken naar antwoorden op deze vragen kwam Peter al snel in contact met de Amerikaanse non-profit organisatie Kiva.

Wat is Kiva?
Sinds de oprichting in 2005 biedt Kiva particulieren de mogelijkheid om leningen te verstrekken aan ondernemers in ontwikkelingslanden. De organisatie maakt gebruik van zorgvuldig geselecteerde ‘trustees’ en ‘field partners’ in ontwikkelingslanden. De trustees (dit kunnen organisaties of individuen zijn) houden hun ogen open voor ondernemers die baat kunnen hebben bij een microkrediet. De field partners (banken bijvoorbeeld) zorgen ervoor dat de ondernemers het geld ontvangen, en de lening uiteindelijk ook terugbetalen. De field partners ontvangen hiervoor een regulier rentetarief, een tarief dat gebruikelijk is in het betreffende land. Dankzij de inzet van hun lokale kennis en jarenlange ervaring heeft Kiva een terugbetalingspercentage van maar liefst 98%! Als een bedrag niet wordt terugbetaald, komt dit meestal door natuurrampen of oorlogen.

Kiva in cijfers

Succesvolle samenwerking
In Kiva zag Peter een ideale partner om de krachten mee te bundelen. En waar Kiva zich richt op de Amerikaanse markt, is Wakibi opgericht om Nederlandse uitleners enthousiast te maken. De verschillende initiatieven van ondernemers in ontwikkelingslanden die op Kiva staan, vind je in het Nederlands terug op de website van Wakibi. Als je via onze website geld uitleent, zorgt het netwerk van Kiva er vervolgens voor dat het op de juiste plaats terecht komt, en dat de ondernemer je geld uiteindelijk ook weer terugbetaald. Op die manier maken we dus gebruik van het betrouwbare netwerk van Kiva, en werken we er samen aan om zoveel mogelijk zichtbaarheid voor de ondernemers te creëren.

Op naar de 10.000 uitleners!
Dankzij de samenwerking tussen Kiva en Wakibi heb je dus de mogelijkheid om ondernemers van over de hele wereld te helpen met een kleine lening. Doe je mee? 9352 Nederlandse uitleners gingen je al voor. Samen ondersteunen ze 47.700 projecten in 88 landen met een totaalbedrag van maar liefst € 1.799.900! Zelf een ondernemer steunen kan al vanaf € 25. Selecteer hier het land waar je tijdens een reis je hart aan bent verloren of de sector waar je affiniteit mee hebt, en kies de ondernemer die jou het meest aanspreekt!