Jongeren steeds vaker donateur of vrijwilliger

Door Redactie Wakibi op 21-4-2017

Over Wakibi

Een moeder die haar kinderen voor kerst een Wakibi-cadeaubon geeft. Dat hadden we nog niet eerder gehoord. Dit deed ze om haar kinderen bewust te maken van het feit dat niet iedereen dezelfde kansen krijgt. Wat ons betreft zeker iets moois om bij stil te staan!

Afgelopen kerst waren we erg onder de indruk van een actie van een moeder. Zij gaf haar kinderen een Wakibi-cadeaubon, waarmee haar kroost zelf kon kiezen welke ondernemer ze wilden helpen. Lopes uit Mozambique, Ashraf uit Egypte of Jeannette uit Kameroen? Zo probeerde deze moeder bij haar kinderen het bewustzijn te creëren, dat de wereld verschillende mensen verschillende kansen biedt. Super mooi toch?!
 

Volwassenen gaan er vaak van uit dat jongeren steeds minder maatschappelijk betrokken zijn. Toch klopt dat niet. Uit een grootschalig Europees sociologisch onderzoek, gepubliceerd in Sociologie Magazine, blijkt dat er sprake is van een groeiende maatschappelijke betrokkenheid onder de jeugd: zij zijn vaker donateur, doen meer vrijwilligerswerk en tonen zich vaker politiek actief dan voorheen. Ook uit cijfers van Statline Jeugdmonitor blijkt dat Jongeren zich meer verantwoordelijk voelen voor de samenleving. Bijna de helft van alle 15- tot 25-jarigen heeft zich in 2015 minimaal één keer ingezet als vrijwilliger. Een hoopvolle ontwikkeling!
 

Van spreekbeurt tot inzet van studententeams

Zelf merken we ook een toename van de interesse onder jongeren. Zo is 15% van onze website bezoekers tussen de 18 en 24 jaar oud. Niet alleen statistieken bewijzen dit, ook worden we wekelijks gebeld door scholieren en studenten. Voor inhoudelijke informatie om een spreekbeurt of presentatie over microkrediet te kunnen geven. Of voor een interview over maatschappelijk ondernemen. Daarnaast betrekken we zelf meer scholieren en studenten bij onze werkzaamheden door pro actief met vrijwilligers naar scholen te gaan om voorlichting te geven. En momenteel richten we een team op bestaande uit studenten, die evenementen organiseren. Hierbij proberen we aan te haken bij bestaande festivals, en we gaan ook eigen seminars met lezingen, veilingen en fundraising diners opzetten.
 

PS: Natuurlijk kunnen we hier altijd meer vrijwilligers voor gebruiken ;-) Dus heb je zin je actief in te zetten voor Wakibi? Bijvoorbeeld door als beginnend journalist de redactie te helpen, of als economie student meer te begrijpen over bedrijven die drijven op microkrediet? Of heb je een ander idee? Neem dan contact met ons op!