Yes! Eén miljoen euro aan leningen!

Door Redactie Wakibi op 18-1-2017

Over Wakibi

Partners en sponsors

Non profit organisatie Wakibi, een crowdfunding platform dat microkredieten verstrekt aan ondernemers in ontwikkelingslanden, heeft deze week een mijlpaal in haar driejarige bestaan bereikt. Door de bijdrage van haar donateurs heeft het platform het bedrag van 1 miljoen euro bereikt. Hiermee zijn al meer dan 50.000 ondernemers in ontwikkelingslanden geholpen.

Wie heeft Wakibi aan het miljoen geholpen?
 

De donateur die het laatste zetje naar de miljoen heeft gegeven is Gert Jan Timmerman uit Veenendaal. Door zijn bijdrage viel hij deze week onverwachts in de (gesponsorde) prijzen, met cadeaus van National Geographic en Topbloemen. “Toen ik mijn donatie deed, was ik me niet bewust van die 1 miljoen”, geeft Timmerman toe. “Ik steun Wakibi al zo’n jaar of drie, meestal leen ik geld uit aan drie à vier projecten.”
 

Microkrediet zorgt voor sneeuwbaleffect
 

De prijswinnaar gelooft heilig in het concept van microkrediet en is overtuigd van het nut. “Natuurlijk, traditionele ontwikkelingshulp is ook nodig; in het geval van een overstroming of aardbeving bijvoorbeeld. Maar dat is meer noodhulp. Met microfinanciering bied je structurele hulp aan. Mensen bouwen hiermee zelfstandig een bestaan op. Als ze zich eenmaal realiseren dat ze geld krijgen om geld mee te verdienen, is dat een andere prikkel dan de hand op te houden en vervolgens het geld op te maken. Bij microfinanciering is van begin af aan duidelijk dat er moet worden terugbetaald. De ondernemer moet dus een activiteit vinden die meer oplevert, dan dat het kost.”
 

Uiteindelijk werkt microkrediet daardoor als een sneeuwbaleffect. Timmerman licht toe: “Door geld te lenen, investeer je in iemands bestaan en help je uiteindelijk een economie draaiende te houden. Draait ’t eenmaal, dan gaat het vaak steeds beter.”
 

Timmerman is zeker van plan Wakibi in de toekomst te blijven steunen. “De afgelopen jaren is mijn vertrouwen in het concept alleen maar sterker geworden!”
 

PS: Via Wakibi bepalen deelnemers zelf aan welk project ze geld uitlenen. Ook zien ze hoe het project verloopt. Wanneer de lening is terugbetaald, kan deze weer aan een ander project worden verstrekt (of wordt het geld teruggestort). Gemiddeld wordt 98,4% van de leningen terugbetaald. Wakibi vraagt geen rente over de leningen en is daarin uniek.