Terugblik 10 jaar Wakibi

Door Annette Farshchi op 25-11-2021

Over Wakibi

Vandaag precies tien jaar geleden werd Wakibi opgericht. Hoe zag het begin eruit en hoe staan we er nu voor? Reis met ons mee terug in de tijd.

Inspiratie in Indonesië

Marijke Richmond en Peter Schinkel richtten Wakibi op in 2011, vernoemd naar een van de ondernemers uit Oeganda die ze een lening verstrekten. Peter kreeg het idee voor Wakibi jaren geleden tijdens een reis naar Indonesië.

“Ik zag kleine ondernemers die hun waar op straat verkochten en de boel best goed voor zichzelf hadden geregeld. De levendige en succesvolle vismarkt en kleine levensmiddelenzaakjes zijn me goed bijgebleven. En letterlijk twee meter verderop zag je weer mensen die in armoede leefden.

Dat samen was eigenlijk de reden dat ik zei: ik wil iets gaan doen om die mensen te ondersteunen. Toen ik me daarin ging verdiepen kwam ik erachter dat microfinanciering daar een hele efficiënte manier voor is. Je bent namelijk niet je geld kwijt maar kan het wel 50 keer uitlenen.”

Impact op 380.000 mensen

Inmiddels werken tientallen vrijwilligers belangeloos aan het succes van Wakibi en is er tot nu toe meer dan vier miljoen uitgeleend, ruim een miljoen meer dan een jaar geleden! Verspreid over 76.571 leningen in 85 landen heeft dit invloed op de levens van meer dan 380.000 mensen, waarvan 79% vrouw. En ruim 97% van de ontvangers betaalt de volledige lening weer terug!

De ondernemers die we steunen zijn actief in 15 sectoren. 27% van alle leningen gaat naar landbouwprojecten, 19% naar de voedingssector en 13% naar de verkoop. Op de vierde plaats komt onderwijs, met 9% van de leningen of 5200 gesteunde projecten.

Vrouwelijke ondernemers

Daarnaast lanceerde Wakibi in oktober 2021 het Women Empowerment Fonds. Dit fonds geeft vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden toegang tot financiering. Zij hebben vaak minder makkelijk toegang tot officiële financiële instellingen, omdat ze bijvoorbeeld geen huis of land bezitten dat ze als onderpand kunnen gebruiken.

Jouw bijdrage heeft effect

Dankzij jou kan Wakibi een verschil maken in de wereld. Of je nu geïnteresseerde, gulle gever, sponsor, donateur of vrijwilliger bent – bedankt!