Vrijwilligers in ontwikkelingslanden

Door Peter Schinkel op 20-8-2015

Over Wakibi

Dit is het verhaal van Supharin Chathaworn. Vrijwilligers, net als hij, maken het mogelijk voor organisaties als Wakibi om ondernemers in ontwikkelingslanden te helpen.

Het verhaal van Supharin Chatchaworn

Ik kon niet wachten om Morsinah persoonlijk te ontmoeten. Zij was de eerste lener die ik zou bezoeken tijdens mijn eerste week in de gemeenschap. Na urenlang met haar gesproken te hebben, zag ik in hoeveel we gemeen hadden. Ze komt oorspronkelijk uit Indonesië en haalde haar master in Urban Planning aan Columbia University. Nog verrassender misschien, bleek dat ze tijdens haar studie in New York in hetzelfde huis, het International House, had gewoond als waarin ik nu woon! We delen bovendien een passie voor de traditionele Zuidoost Aziatische keuken. En dat is precies waar zij zich met haar onderneming Sajen Inc. nu op richt. Ze wil graag Jamu-Earth Drinks en Sambal-Indo-Maleisische sauzen op de markt brengen.

Nadat Morsinah in 2008 door de financiële crisis haar baan verloor, werd het idee voor Sajen Inc. geboren. Ze greep haar kans om iets te beginnen waar ze eigenlijk altijd geïnteresseerd in was. ‘My parents used to sell Jamu-Earth Drinks back home in Indonesia and I could see potential growth in health-conscious US market segment to introduce the drinks’, aldus Morsinah. In 2011 won Sajen Inc. een Travel Award van British Airways. Het winnen van deze award stelde haar in staat om een zakenreis naar Maleisië te maken en haar producten op de lokale markten te introduceren. Vandaag de dag worden haar producten gedistribueerd naar supermarkten in zowel San Francisco als in Maleisië. Morsinah hoopt in de nabije toekomst haar eigen Jamu Cafe te openen in San Francisco. Zo kan ze haar gezonde, lekkere drankjes én de Indo-Maleisische tradities en cultuur delen.

Morsinah heeft in 2014 een lening van $3000 gekregen. Hiermee heeft ze nieuwe verpakkingsmaterialen gekocht en een bezorgservice kunnen betalen om aan de grotere vraag te kunnen voldoen. Haar lening was onderschreven door de Renaissance Entrepreneurshop Center Bay View. Zodoende leerde ze Wakibi partner Kiva kennen en leerde over nieuwe strategieën en kapitaalbeheer. Ze is inmiddels van plan om een volgende lening aan te vragen waarmee ze haar onderneming verder kan laten groeien.

Voordat ik vertrok, vroeg ik haar naar het geheime ingrediënt van haar bedrijfsmatige én persoonlijke succes en dit is wat ze zei: ‘There are so many tidal waves we have to encounter in life, sometimes we have to strengthen our sail and go against the wind, many times you have to adjust it along the wind and set the new path. Only our deepest instinct scan guide us on what to do’. Inspirerend, niet waar?

Het belang van vrijwilliger

Vrijwilligers maken het mogelijk voor organisaties als Wakibi om ondernemers in ontwikkelingslanden te helpen. Bovendien zijn zíj degenen die de verhalen van de ondernemers kennen en vertellen. We kunnen dus veel leren van hun ervaringen en vinden het daarom de moeite waard om hun eigen verhalen te delen! Vrijwilliger worden in een ontwikkelingsland kan via onze partner Kiva, lees hier meer. Wil je in Nederland vrijwilliger worden? Bekijk dan onze deze pagina voor de mogelijkheden.

Dit is het verhaal van de Thaise Supharin Chathaworn. Hij heeft zijn ondernemersgeest van zijn ouders, beide werkzaam in de goud- en juwelenindustrie. Hij is Commerce en Accountancy gaan studeren en heeft lange tijd als analist voor de Thaise overheid gewerkt. Daarnaast werkte hij vrijwillig als vertaler in het Thai Tourist Center. Omdat hij opgroeide in een land met een grote inkomensongelijkheid besloot hij zich met de master Public Administration aan Columbia University te verdiepen in de rol die een overheid kan spelen in het verbeteren van de levensstandaard. Met vrijwilligerswerk wil hij zich inzetten om levens te veranderen.