Vrijwilliger Jan: ‘Mijn hart ligt bij Wakibi’

Door Redactie Wakibi op 26-5-2020

Over Wakibi

“Ik heb in mijn leven allerlei vrijwilligerswerk gedaan, maar Wakibi is echt de constante factor, daar ligt echt mijn hart”, vertelt vrijwilliger Jan van Beers in dit interview.

Sinds 2012 is de gepensioneerde Van Beers actief voor Wakibi. "Microkrediet is een onderwerp dat me al interesseerde voordat ik met Wakibi in aanraking kwam. Maar het kwartje viel toen ik een artikel las over Wakibi in NRC. Dat verhaal sprak me enorm aan; ik heb me meteen aangemeld.”

Al 8 jaar lang vrijwilligerswerk voor Wakibi

“Wakibi zet zich in voor kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. Bij veel goede doelen heb je geen zicht waar je geld heen gaat; sommige directeuren verdienen er vaak flink aan. Zo werkt dat niet bij Wakibi: niemand wordt rijk via de organisatie. Al het geld dat je leent aan een Wakibi-ondernemer gaat echt naar die persoon toe. Er blijft niets aan de strijkstok hangen. Je leent geld om ondernemers te ondersteunen en dat geld komt weer terug.”

Ondersteun mensen zodat ze het vervolgens zelf kunnen

Volgens Van Beers is het belangrijk dat mensen zelfstandig kunnen functioneren en niet afhankelijk van je blijven. “Dat principe paste ik al toe toen ik nog werkzaam was in de consultancy. Ik probeerde het product altijd zo aan mijn klanten uit te leggen, dat ze me daarna niet meer nodig hadden. Voor Wakibi geldt eigenlijk hetzelfde. Geef kleine ondernemers geen vis maar een hengel.”

Vrijwilliger Jan: ‘Mijn hart ligt bij Wakibi’

Vrouwen zorgen voor gezin en gemeenschap

“Nederlanders hebben er een handje van veel te klagen. Maar kijk eens over je eigen grenzen heen. Veel mensen hebben het niet makkelijk, vaak hartverscheurend om te zien. Daarom ben ik niet alleen vrijwilliger, maar ondersteun ik ook ondernemers. Meestal leen ik geld aan kleine winkels en landbouwprojecten van vrouwen, dan weet je dat het goed terecht komt: bij hun kinderen. Dat kunnen vrouwen zijn uit Azië, Latijns-Amerika of Afrika, afhankelijk van waar mijn interesse naartoe gaat.”

Vrijwilliger clientsupport

Wakibi draait volledig op vrijwilligers. Net zoals veel andere vrijwilligers startte Van Beers ooit met vertaalwerk, en inmiddels is hij gespecialiseerd in client support. “Ik breng op dit moment in kaart welke vragen er worden gesteld in het nieuwe supportsysteem. Daarnaast trainen we nieuwe vrijwilligers om met het systeem te werken. Ook beantwoord ik vragen die binnen komen per mail, of reageer als mensen zich aanmelden als vrijwilliger. Ik schat in dat ik eens per week zo’n 1 à 2 uur bezig voor Wakibi.”

Vrijwilligers gezocht

Twee keer per jaar organiseert Wakibi een vrijwilligersdag. “Een goed initiatief”, aldus Van Beers, “veel mensen waarmee je samenwerkt ken je alleen via e-mail. Zo’n dag biedt de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen en makkelijker met elkaar samen te werken in de toekomst. We zoeken trouwens nog vrijwilligers, met name goeie IT-ers. Dus neem vooral contact op!