Women’s Empowerment & Conflict deel 1 - Makula’s Droom: een betere toekomst voor haar Jongens

Door Redactie Wakibi op 27-1-2016

Over Wakibi

Dit is het eerste artikel van een serie van vijf verhalen over hoe vrouwen dromen over gelijke rechten en de strijd die daar vaak mee gepaard gaat. Dit verhaal gaat over Makula uit India. In de volgende vier delen maakt u kennis met Myrian uit Paraguay, Amani die in een Palestijns vluchtelingenkamp woont en werkt, Nomatter uit Zimbabwe, en Meada uit Irak.

Makula woont in India. Ze heeft oog voor schitterende kleuren. Die sieren de sari’s die ze in haar bedrijfje maakt. Daarbij gebruikt ze deze keer robijnrode, diep turkooizen en saffierblauwe spoelen.

Makula verwerkt de grondstoffen en garens voor de sari’s. Ze kan ook weven met een van de drie handweefgetouwen die ze bezit, en waar op dit moment door anderen mee gewerkt wordt. Met een microkrediet van $ 570,- heeft ze haar bedrijfje weten uit te breiden met twee ervaren werknemers. Haar man helpt haar part-time.

Het is in alle opzichten een indrukwekkende prestatie. Vooral voor een voormalig kindbruidje. Zoals veel vrouwen in India, trouwde Makula heel jong, ruim voor ze 18 was. Volgens UNICEF trouwde in 2014 47% van de meisjes in India vóór ze 18 waren, en 18% voor ze 15 waren.
 Makula heeft geen dochters, maar ze heeft wel twee jongens die ze een betere toekomst wil geven. Haar lening stelde haar in staat om bij de groothandel meer garen in te kopen. Dat drukte de prijs en biedt haar de mogelijkheid om geld te sparen.

Ze zegt dat ze zo hard werkt om geld te opzij te leggen, zodat haar twee zonen het zich zullen kunnen veroorloven om te trouwen. En haar droom op lange termijn is genoeg te hebben gespaard om een nieuw huis te bouwen, waar haar hele familie in kan wonen.

 

Ook vrouwen in India steunen met lening? Dat kan! Via deze link komt u op de pagina van Wakibi.nl/India/Vrouwen




Redactie Wakibi - Vertaler Hansjelle Dijkstra

Bron: Kiva Blog
© Talea Miller



Noot:
Wakibi biedt een platform waarop leners en Nederlandse uitleners op eenvoudige wijze bij elkaar gebracht worden. Het is onderdeel van een keten waarin iedere schakel van belang is. Een centrale rol daarin speelt het Amerikaanse Kiva. Wakibi betrekt haar leningen van Kiva en past die weer aan aan Nederlandse doelgroepen. Kiva maakt onder andere gebruik van zogenaamde ‘fellows’. Een Kiva fellow is een vrijwilligersrol die er o.a. op gericht is om via inzichten, ervaringen, foto's en verhalen uit het veld, ons allen een beter inzicht te geven in wat er in de verschillende gemeenschappen speelt. Op die manier kunnen we als gevolg van specifieke behoeften of gebeurtenissen een bepaald land, gebied, sector, of een specifieke doelgroep via onze website wat meer onder de aandacht brengen. In een eerder artikel schreven we daar al over.