5 vragen aan… Matthijs Nieuwenhuis (43) nieuwe voorzitter Wakibi

Door Helen Albada op 7-5-2019

Over Wakibi

Mensen die via Wakibi worden ondersteund zijn ondernemers, die dankzij een lening hun bedrijf laten groeien en zo structureel hun situatie kunnen verbeteren

5 vragen aan… Matthijs Nieuwenhuis (43) nieuwe voorzitter Wakibi

Wie is Matthijs Nieuwenhuis?

Van huis uit ben ik journalist en heb de afgelopen jaren veel internationale werkervaring opgedaan voor bedrijven en ontwikkelingsorganisaties. Zo ben ik voor een filmopdracht naar Malawi geweest en heb samen met De Nationale Postcode Loterij, RTL en Nationale Geographic gewerkt in Centraal Amerika. Daar hebben we onder andere een Tv-programma en fototentoonstelling gemaakt. Je ziet daar een heel ander leven. Dat heeft wel iets losgemaakt bij mij. Het is voor mij een sterke motivatie om maatschappelijk relevant werk te doen op het gebied van duurzaamheid, mensenrechten en armoedebestrijding. Met het idee een bijdrage te leveren om de wereld een tikkie mooier te maken. Op dit moment werk ik als hoofdredacteur en als zelfstandig strategisch communicatieadviseur. Daarnaast ben ik dol op lezen en heb ik veel sportieve hobby’s. 

Van vrijwilliger naar voorzitter?

Ten tijde van de oprichting van Wakibi door Peter Schinkel werd ik benaderd of ik niet wilde helpen als vrijwilliger. Vandaar dat ik af en toe wat schreef voor de website en hier en daar een video monteerde. Met veel enthousiasme, Wakibi is gewoon een heel goed initiatief. Toen de plek van voorzitter vrijkwam was ik meteen geïnteresseerd. Het is tof om binnen Wakibi meer invloed te hebben. Je kunt daadwerkelijk levens van mensen verbeteren en ik ben blij dat ik daar als voorzitter aan mag bijdragen.

Waarom spreekt Wakibi je aan?

Een beetje extra geld heeft vaak een enorm vliegwieleffect. Denk aan een beter huis; geen rieten dak maar een dak van dakplaten, en kinderen die naar school kunnen. Met jouw Wakibi-lening ondersteun je niet één iemand, maar eigenlijk een hele familie. Zo ontmoette ik jaren geleden in Malawi een vrouw met dertien kinderen wiens man was overleden. Doordat ze haar bedrijf kon uitbreiden, konden haar kinderen naar school. Een betere opleiding is bijna altijd de weg naar een beter leven; voor die kinderen, hun gezin en de hele gemeenschap. Als je dat verder doortrekt, bereik je al snel honderden mensen met één lening. 

Wat is je eigen ervaring met Wakibi?

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen moeilijker aan leningen komen dan mannen. Vandaar dat ik vaak vrouwen ondersteun. Ik steun diverse projecten, want het mooie is dat je de lening na verloop van tijd terugkrijgt en dan weer iemand anders kan helpen. Zoals Maria in Nicaragua die varkensvlees wilde kopen om zo meer Nacatameles (een bijzonder lokaal gerecht) te kunnen verkopen. Ook steun ik een groep vrouwen die de voorraden in hun supermarkt wilde uitbreiden met rijst, bonen, suiker, melk, brood en eieren. Het mooie is: al deze mensen zijn ondernemers, die dankzij een lening de kans krijgen met hun bedrijf te groeien en zo structureel hun situatie kunnen verbeteren. Geen tijdelijk effect, maar een structurele verbetering.

Wat is je visie voor Wakibi?

Wakibi heeft de ambitie om te groeien, om bekender te worden. De nieuwe website gaat hierin een mooie rol spelen: we worden makkelijker vindbaar via Google en dat helpt. Hopelijk met als resultaat dat steeds meer mensen ons weten te vinden, wat waarschijnlijk meer steun zal opleveren. Verder zoeken we ambassadeurs die ons helpen met onze naamsbekendheid. Dat maakt het makkelijker om nieuwe partners aan ons te verbinden. Partners die voor meer leningen zorgen en onze stichting willen helpen. Hiermee kunnen we meer ondernemers helpen en nog meer positieve impact maken. Dat lijkt me een geweldige ambitie. 

PS: heb je meer vragen aan Matthijs Nieuwenhuis? Hij is bereikbaar via m.nieuwenhuis@wakibi.nl