Women’s Empowerment & Conflict deel 2 - Myrian’s Droom: haar Kunst delen met de Wereld

Door Redactie Wakibi op 8-2-2016

Over Wakibi

Dit is het tweede artikel van een serie van vijf verhalen over hoe vrouwen dromen over gelijke rechten, en de strijd die daar vaak mee gepaard gaat. Dit verhaal gaat over Myrian uit Paraguay. In de andere vier delen maakt u kennis met Makula uit India, Amani die in een Palestijns vluchtelingenkamp woont en werkt, Nomatter uit Zimbabwe, en Meada uit Irak. Myrian wist als kind onmiddellijk dat ze kunstenaar wilde worden vanaf het moment dat haar oma haar een koele, gladde klomp klei in handen gaf. “De eerste keer dat ik de klei aanraakte zei ik dat dit mijn beroep zou worden. Ik word later kunstenaar” zegt Myrian.  

Meer dan drie decennia later is het fascinerend om Myrian aan het werk te zien. Ze draait de klei op een natte steen rond met haar handen, tot die klomp duizelingwekkend snel ronddraait. Haar handen werken snel en vakkundig aan de totstandkoming van een massieve vaas. Daarna maakt ze aan één kant een welving, en vervolgens de fijne ronding aan de bovenste rand.

Binnen enkele minuten heeft ze de ruwe zwarte klei, die zelf uit de grond heeft gewonnen, getransformeerd en vorm gegeven.

Myrian is dankbaar dat ze zich met deze passie in haar levensonderhoud kan voorzien. Maar dat ging niet altijd even gemakkelijk.

De middelbare school is nooit een optie voor Myrian geweest, door de beperkte financiële middelen van haar familie. Toen ze ouder werd heeft ze eerst op tal van manieren gewerkt om geld te verdienen. Later werd het steeds moeilijker om werk en gezin te combineren. Vooral na de geboorte van haar vierde kind.

“In die periode dacht dat ik een manier moest zien te vinden om thuis, in aanwezigheid van de kinderen te kunnen werken” zegt Myrian.
  

Dus nam ze een lening. Haar eerste. Ze hoopte dat ze daarmee in staat zou zijn om een eigen ceramisch bedrijfje te beginnen.

“Ik heb geen enkele vakopleiding gevolgd, of cursus kunnen doen … dus kocht ik met die lening materialen, klei en hout, en ging ik gewoon van start”.

Na verloop van tijd lukte het haar om in haar tuin een kleine oven te bouwen en haar huis op te knappen. Haar bedrijf groeide. En ze merkte dat er meer vrouwen waren zoals zij, die met dezelfde uitdagingen werden geconfronteerd.

Ze sloot zich aan bij een groep vrouwen die samen een microkrediet ontvingen van $ 4.000,- om hun activiteiten te ondersteunen. “Het belangrijkste voor onze groep is zakelijk succes te hebben, en elkaar te helpen om een waardig leven te leiden. En dat verdienen alle andere moeders óók”

Deze vakgenoten bundelen hun krachten en gaan samen naar een workshop. Ze delen ook een winkelruimte waarin ze hun werk kunnen verkopen. Als iemand een moeilijke tijd doormaakt, helpen de andere leden haar financieel, totdat het beter met haar gaat.

Myrian heeft grote dromen over haar toekomst en over de toekomst van haar kinderen. Een zoon zit op de middelbare school, een andere zoon studeert aan een universiteit. Een dochter volgt een verpleegopleiding, en een andere dochter gaat binnenkort ook naar de universiteit.

“Als ik een grote productie draai en tevens veel verkoop, maakt dat het mogelijk om mijn kinderen naar de middelbare school en de universiteit te sturen”, zegt ze.

Wat haarzelf betreft, ze zou graag willen dat meer mensen haar werk zouden kunnen zien. En ze zou graag wat meer willen deelnemen aan de Paraguyaanse cultuur. Ze zegt dat Wakibi’s partner Kiva een belangrijke rol speelde door haar de hulp aan te reiken waarmee ze haar mogelijkheden heeft kunnen waarmaken.

“Veel moeders wordt door middel van een microkrediet een helpende hand aangereikt. Daardoor kunnen wij vrouwen van ons leven een succes maken. Wij vrouwen willen een waardig leven leiden, en onze kinderen het allerbeste kunnen geven”.
 

***
 

Ook vrouwen zoals Myrian in Paraguay steunen? Via deze link komt u op de pagina van Wakibi.nl/Paraguay/Vrouwen
  


Redactie Wakibi - Vertaler Hansjelle Dijkstra

Bron: Kiva Blog
© Tekst en foto's Brandon Smith


Voor het artikel Women’s Empowerment & Conflict deel 1 - Makula’s Droom: een Betere Toekomst voor haar Jongens klik HIER


Noot:
Wakibi is een platform waar leners en Nederlandse uitleners op eenvoudige wijze bij elkaar worden gebracht. Als onderdeel van een keten is elke schakel van belang. Centrale rol in de keten is het Amerikaanse Kiva. Wakibi betrekt haar leningen van Kiva en stemt deze af op Nederlandse doelgroepen.
Kiva maakt onder andere gebruik van zogenaamde ‘fellows’; vrijwilligers die hun inzichten, ervaringen, foto's en verhalen uit de praktijk met ons delen. Via deze verhalen en beelden wordt duidelijk wat er speelt in verschillende gemeenschappen. Op onze website brengen we telkens een land, gebied, sector of een specifieke doelgroep onder de aandacht. Lees voor meer informatie onze eerder gepubliceerde artikelen.