Oneindig vermenigvuldigen: de social impact van onze partners in cijfers

Door Ilse Naves-Scheidel op 7-9-2020

Impact van microkrediet

Over Wakibi

Partners en sponsors

Behalve individuen die Wakibi steunen, lenen ook bedrijven geld uit via ons platform, vaak als onderdeel van hun MVO-beleid. Die bijdrage heeft een grote impact op het leven van veel ondernemers elders in de wereld. En niet een keer maar oneindig veel keer, want het geld dat wordt terugbetaald, lenen ze opnieuw uit. En zo wordt delen vermenigvuldigen.

In dit blog laten we de sociale impact van een aantal partners zien in werkelijke cijfers en in sociaal rendement. Dan zie je zelf wat de concrete voordelen zijn van partner worden van Wakibi.

Met hetzelfde geld meer ondernemers ondersteunen

Recruitmentbureau Q-logic is een van onze partners. In november 2019 legden zij € 10.000 in voor leningen aan ondernemers. Begin augustus 2020 waren met dat bedrag al 110 projecten (mede)gefinancierd. De terugbetalingen van de leningen leende Wakibi direct opnieuw voor ze uit. Daarmee heeft de initiële inleg van € 10.000  inmiddels al een social impact van € 16.550. Dat is een social impact rendement van 65%! 

Circulaire social impact 

Op onze Business Partners pagina geven we een overzicht van al onze strategische partners: hoeveel projecten ze hebben gesteund en de totale social impact van het bedrag. Dat is het geld dat in totaal is uitgeleend, dus inclusief de terugbetalingen die opnieuw zijn uitgeleend.

Omdat je het initiële bedrag steeds opnieuw kunt uitlenen, wordt de social impact met de jaren groter. De Loorbach Foundation, ook partner van Wakibi, noemde het concept van Wakibi daarom ooit de ideale oplossing voor circulaire social impact. In feite kun je als financier bijna oneindig je inzet vermenigvuldigen voor ondernemers. En hoe vaker je dit doet, hoe hoger de social impact. Fantastisch toch?

Gemiddelde impact is 5 mensen per project

De impact gaat echter verder dan geld alleen. Gemiddeld raakt een project namelijk 5 mensen, zoals het gezin of eventuele werknemers. Dat onderzocht Bob Harris in zijn boek The International Bank of Bob, waarvoor hij op bezoek gaat bij ondernemers die een Kiva-lening ontvingen. De 110 projecten van Q-logic hebben dus niet alleen het leven van de ondernemers zelf beïnvloed maar ook dat van 4 anderen in zijn of haar omgeving. Volgens de berekening van Bob Harris zijn uiteindelijk zo’n 550 mensen gebaat bij de leningen van Q-logic!

Eens gegeven, niet voorgoed weg

Als partner blijft het beginbedrag dat je uitleent jouw kapitaal. Er is natuurlijk kans op  koersverlies, of dat een lening niet wordt terugbetaald, maar het gemiddelde terugbetaalpercentage bij Wakibi is 97,6%. Het merendeel van je kapitaal komt dus terug. Anders dan bij donaties aan goede doelen, waarbij ‘eens gegeven, blijft gegeven’ geldt.

De kracht van een netwerk

Behalve geld kun je als bedrijf ook je netwerk inzetten. Dat doet onze partner Riksja Travel. Zij zetten zelf kapitaal in om uit te lenen. Daarnaast kunnen reizigers via Riksja Travel een Wakibi-cadeaubon kopen. Ook bieden ze de mogelijkheid van een gesponsorde lening van € 25 voor nieuwe Wakibi-leden. Op die manier hebben de ruim 1.200 leden van het Riksja Travel-uitleenteam op Wakibi al meer dan € 165.000 uitgeleend. Ten opzichte van de initiële inzet hebben ze met elkaar op die manier een gigantisch sociaal rendement behaald.

Projecten die aansluiten bij jullie bedrijfsfilosofie

Riksja Travel richt zich vooral op ondernemers in India omdat dit land een van hun reisbestemmingen is. Als partner kies je namelijk zelf projecten of ondernemers die passen bij jullie bedrijf. Zo kiest adviesbureau Jonge Honden ervoor om vooral ondernemers onder de 35 op weg te helpen. Al in 46 landen konden bijna 1.000 jonge ondernemers verder dankzij hun inzet.

Ook partner worden?

Zijn jullie als bedrijf nog op zoek naar invulling van je MVO-beleid? Overweeg dan strategisch partner van Wakibi te worden, zodat je keer op keer het geïnvesteerde geld kunt uitlenen en daarmee (steeds) andere ondernemers helpt. De informatie over de ondernemer(s) en zijn/haar project kun je delen met collega’s. Dat maakt dat iedereen zich betrokken voelt.

We houden je steeds op de hoogte van de status van je leningen en geven je periodiek een overzicht, inclusief het sociaal rendement. Als je wilt, beheren wij het geld voor je volgens de voorkeur die jullie opgeven. Daarmee weet je zeker dat het geld continu nuttig wordt ingezet. 

Wil je meer weten over partner worden? Kijk dan op onze website voor mogelijkheden of mail naar sponsoring@wakibi.nl.