Steunen én beweging brengen: adviesbureau Jonge Honden voor Wakibi

Door Redactie Wakibi op 28-3-2020

Partners en sponsors

Adviesbureau Jonge Honden is al geruime tijd samenwerkingspartner van Wakibi. De Jonge Honden denken mee in de ontwikkeling van Wakibi en ze steunen ondernemers via het microfinancieringsplatform van Wakibi. We gaan in gesprek met Josse Reinsma en Ike Stolk, twee Jonge Honden die actief betrokken zijn bij de samenwerking.

Ike en Josse, wat voor organisatie is Jonge Honden eigenlijk?

Jonge Honden is een ‘niet-alledaags’ junior adviesbureau, voornamelijk actief voor de (semi-)overheid. Niet-alledaags omdat als je bij ons wil komen werken je maximaal twee jaar werkervaring mag hebben en we ons eigen bedrijf runnen met z’n allen. Ons doel is om bij opdrachtgevers beweging te brengen. Met onze verschillende achtergronden, een creatieve aanpak, een ondernemende instelling en onze frisse blik brengen we nieuwe energie. Daarbij kiezen we opdrachten waarbij maatschappelijke impact voorop staat.

 

Was het die maatschappelijke impact die jullie bij Wakibi bracht?

Dat is wel één van de redenen waarom Wakibi zo goed bij ons past. Maar eigenlijk begon het met ons “asiel”-potje. Dat is een fonds dat we bij elkaar sparen om iets moois mee te doen. We kwamen erachter dat we dat fonds konden inzetten om andere ondernemers te ondersteunen. Dat past heel mooi bij onze filosofie die sterk leunt op ondernemerschap. Ondernemerschap geeft energie, en daarom stimuleren we dat ook intern bij Jonge Honden. En we proberen ondernemerschap binnen te brengen bij de opdrachtgevers die in beweging willen komen.

 

Jullie samenwerking gaat verder dan alleen het uitlenen van microkredieten, toch?

Ja, wij zijn meteen met Wakibi op zoek gegaan naar een wederkerige samenwerking. Wij wilden niet alleen financieel kapitaal inbrengen, maar ook ons sociaal kapitaal, onze kennis en ervaring. Tegelijkertijd lag er natuurlijk ook een mooie kans voor onszelf om te leren van het opzetten van zo’n samenwerkingsverband. Die kennis kunnen wij weer delen in ons kennisnetwerk, wat Jonge Honden eigenlijk is.

 

Wat hebben Jonge Honden en Wakibi voor elkaar kunnen betekenen in die samenwerking?

We hebben nu drie keer samen aan een initiatief gewerkt. De eerste keer hielp Wakibi ons met de visie op onze aanpak ten aanzien van microkredieten. Waar kies je voor als je microkredieten selecteert? Eigenlijk kwamen we er toen achter dat we dicht moesten blijven bij onze waarden als Jonge Honden: het gaat om ondernemerschap. Daarmee hebben we Wakibi de vrije hand gegeven om onze budgetten zo goed mogelijk in te zetten om ondernemers in minder kansrijke situaties te ondersteunen. 

De tweede keer hebben we samen een brainstorm gehouden om te onderzoeken hoe Wakibi meer organisaties aan zich kan binden, op een manier die verder gaat dan alleen het verstrekken van microkredieten. Natuurlijk is dat de kern van het werk van Wakibi. Omdat Wakibi sterk leunt op vrijwilligers en minimale fondsen, is ook aan de organisatorische kant hulp altijd welkom.

Daarnaast hebben we samen op één van onze eigen kennisdelingsdagen een interessante workshop gegeven waarbij we op zoek zijn gegaan naar associaties bij microkredieten. Dit hielp Wakibi weer bij het opstellen van een communicatie- en marketingplan. En voor ons was het een mooi moment om te laten zien wat wij als Jonge Honden nog meer doen om ondernemerschap te stimuleren.

Wakibi over de samenwerking met Jonge Honden

“Jonge Honden is een partner in de brede zin. Ze stellen niet alleen geld beschikbaar voor beheerde leningen aan ondernemers in ontwikkelingslanden, maar steunen de Wakibi organisatie ook financieel en met kennis. Vorig jaar heeft Jonge Honden een zogenoemde tackle-sessie voor Wakibi georganiseerd. Super waardevol voor onze organisatie. Ze gaven ons een frisse blik op uitdagingen zoals sponsorwerving en de benadering van specifieke branches daarbij. De jonge honden bedachten in groepen proposities en presenteerden deze in een pitch. De eerste van deze ideeën voor scholen wordt op dit moment uitgewerkt door twee enthousiaste vrijwilligers, Tim Klein Schiphorst en Lisa Potma. Sessies als deze en als case aanwezig zijn op hun relatie evenement 'Drift' geeft onze organisatie energie!”

Wat hebben jullie als Jonge Honden zélf geleerd uit de samenwerking? Wat halen jullie eruit voor Jonge Honden?

Wij hebben gemerkt hoe belangrijk échte toewijding voor elkaars doelen is. Vanuit Jonge
Honden wilden we nadrukkelijk méér zijn dan alleen deelnemer aan Wakibi. We willen
bouwen aan een betere wereld, en daarvoor moet je bouwen aan duurzame relaties. Het
ontwikkelen en onderhouden van die duurzame relatie is een interessant leertraject, waarbij
de focus op wederkerigheid doorslaggevend is voor het succes van die relatie. En verder
leren we natuurlijk veel van iedere nieuwe organisatie waar we voor aan de slag gaan,
daarop is Wakibi geen uitzondering. Wakibi stelt toch weer andere vragen dan iedere andere
organisatie. Dat maakt ons werk zo leuk en uitdagend.

Jonge ondernemers in ontwikkelingslanden steunen

Als deelnemer aan het Wakibi microfinancieringsplatform heeft Jonge Honden inmiddels in 46 landen ondernemers gesteund. 60% van die ondernemers is jonger dan 30 jaar, de jongste is 17 en heeft een groentekraam in Oeganda. Met die verstrekte (en opnieuw uitgeleende) microkredieten heeft Jonge Honden al een totale financiële impact van € 31.500. 

Ook werkt Jonge Honden veel met de cadeaubonnen van Wakibi. Op die manier draag je direct bij aan de missie van Wakibi, en tegelijkertijd heb je steeds weer een kans om het verhaal van Wakibi te vertellen. Ook op die manier draag je bij aan het duurzame succes.