Trioliet steunt vrouwelijk ondernemers in Afrika

Door Peter Blees op 2-7-2024

Partners en sponsors

socialimpact

Trioliet uit Oldenzaal gaat vijf jaar lang via Wakibi vrouwelijke ondernemers in Afrika ondersteunen. “We willen als bedrijf niet alleen goed renderen, maar ook een positieve impact hebben op de wereld om ons heen”, zegt eigenaar Robert Liet van het internationaal opererende familiebedrijf in voertechniek voor de melkveehouderij. “Het verstrekken van microkredieten past daar goed in en het enthousiasme van Wakibi spreekt ons aan.”

‘Respect voor de veerkracht in Afrika’

Het steunen van maatschappelijke doelen - dichtbij en ver weg - heeft bij Trioliet een belangrijke plaats in de bedrijfsfilosofie. “We steunen meerdere internationale initiatieven”, vertelt Robert Liet die samen met zijn vrouw Nicole de maatschappelijke betrokkenheid van Trioliet vormgeeft. “Maar we stellen onze medewerkers ook in staat jaarlijks een bedrag te besteden aan organisaties in de omgeving.”

Voor wat betreft de internationale doelen is in samenwerking met Guus Loomans, charity manager van de Rabobank, focus aangebracht. “We hebben er uiteindelijk voor gekozen het accent te leggen op vrouwelijke ondernemers in Afrika, met name in het midden en het zuiden van dat werelddeel. We hebben wel iets met Afrika. Ik heb een tijdje in Zuid-Afrika gewoond en we zijn in meerdere landen geweest. Je ervaart dan dat de mensen daar vaak in moeilijke omstandigheden veel veerkracht tonen, daar heb ik echt respect voor. Dus we vinden het mooi om vrouwelijke ondernemers in die regio verder op weg te helpen.”

De Rabobank heeft Trioliet vervolgens met een aantal organisaties in contact gebracht en Wakibi was er daar één van. “Het enthousiasme en de persoonlijke benadering van Wakibi sprak ons aan. Het is uiteindelijk toch people business en we hebben er alle vertrouwen in dat Wakibi de juiste projecten kiest en dat het geld op de goede plek terechtkomt.”

Robert Liet - Trioliet

Internationale oriëntatie

Trioliet is marktleider op het gebied van voertechniek voor de melkveehouderij. Het bedrijf werd in 1950 in Purmerend opgericht door drie broers Liet, vandaar de naam 'Trioliet'. Later volgde verhuizing naar Twente en in meer dan 70 jaar is het bedrijf uitgegroeid tot een innovatieve wereldspeler met vestigingen in onder meer Polen, China en de Verenigde Staten. Van de machines wordt 85% geëxporteerd. “Onze internationale oriëntatie is groot, dus we willen graag een positieve impact op de wereld hebben en zowel lokaal als internationaal het verschil maken”, aldus Robert Liet, die als zoon van één van de oprichters de leiding van het bedrijf in 2007 overnam. Hij heeft die dagelijkse leiding vorig jaar overgedragen aan Marc Jansen, maar blijft nauw betrokken als aandeelhouder en directeur van de holding. “Nu kan ik me samen met mijn vrouw ook wat meer concentreren op zaken als maatschappelijk verantwoord ondernemen.” De verbintenis met Wakibi is daarvan een van de resultaten. Robert Liet: “Het is mooi dat we nu ons eigen Social Impact Fonds binnen Wakibi hebben. De kans is zeker aanwezig dat we er langer dan vijf jaar mee doorgaan als het goed bevalt. En wie weet gaan we na verloop van tijd ook wel eens ergens naar een project kijken.”

Reactie Wakibi

Wakibi is blij dat Trioliet zich voor een periode van vijf jaar aan de organisatie heeft verbonden. “Trioliet kan in die periode veel vrouwelijke ondernemers in Afrika ondersteunen met microkredieten”, zegt Arend-Jan Copini, directeur fondsenwerving van Wakibi. “Geweldig dat het bedrijf op deze manier invulling geeft aan zijn maatschappelijke ambities.”

Geïnspireerd?

Wij zijn altijd op zoek naar partners die vanuit hun passie voor ondernemen graag andere ondernemers helpen om hun dromen waar te maken. Partner worden van Wakibi kan op verschillende manieren. Vraag gerust naar de mogelijkheden of kijk op Wakibi partnerschap ›