Vrouwelijke ondernemers krijgen een steun in de rug met microkredieten

Door Laura Berger op 6-3-2023

Over Wakibi

Women Empowerment fonds

socialimpact

Microkredieten

Woensdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een dag waarop extra aandacht wordt besteed aan de positie van vrouwen in de maatschappij over de hele wereld – zowel op het vlak van financiële zelfstandigheid, onderwijs, veiligheid, gezondheid, als besluitvorming. Ook bij Wakibi hebben we gendergelijkheid hoog op onze prioriteitenlijst staan. Daarom hebben we twee jaar geleden het Women Empowerment Fonds opgericht.

Allereerst: waarom ook alweer een Women Empowerment Fonds?

Voor veel ondernemers in ontwikkelingslanden is het lastig om financiering te krijgen voor hun bedrijf. Vrouwelijke ondernemers ervaren daarbij vanwege hun vrouw-zijn nog extra moeilijkheden. Zo kunnen of mogen vrouwen dikwijls geen bankrekening hebben (zonder toestemming van een man), hebben zij door gebrek aan een eigen huis of land geen onderpand voor een lening en levert gebrek aan een opleiding moeilijkheden op in het aanvragen van een lening en het opstarten van een bedrijf. Lees hier meer: Empowerment van vrouwelijke ondernemers met microkredieten

Microkredieten bieden hen een uitweg: door deze kleine leningen, vaak eerst in groepsverband verstrekt, kunnen zij op een laagdrempelige manier voorzien in de benodigdheden om hun bedrijf te beginnen of te laten groeien. Denk bijvoorbeeld aan het aankopen van een stuk land, het inkopen van zaden of vee, of het kopen van machines voor hun werkplaats. Met deze investeringen kunnen zij duurzaam werken aan hun economische onafhankelijkheid én hebben zij een positieve invloed op hun directe gemeenschap.

Hoe staat het Women Empowerment Fonds ervoor?

Het Women Empowerment Fonds bestaat nu twee jaar. Organisaties en particulieren kunnen eenmalig of structureel donaties doen aan het fonds. Inmiddels is er ruim 150.000 euro in het fonds gestort. Met die donaties heeft Wakibi al 959 microkredieten kunnen verstrekken aan vrouwelijke ondernemers. Omdat het geld van de kredieten ook weer terugkomt, is er in totaal al 260.112 euro aan leningen verstrekt vanuit het fonds. Een mooie prestatie!

Ondersteunen met microkredieten…en meer

Sylvia Siertsema, directeur fondsenwerving van Wakibi, mocht vorig jaar zelf ervaren welke impact microkredieten hebben op ondernemers en wat deze vrouwen doen met die leningen. Zij bezocht verschillende projecten in Guatemala en zag hoe lokale organisaties naast microkredieten ook op andere manieren ondersteunen. Juist een integrale aanpak van onderwijs en training in combinatie met medische en psychosociale hulp, zorgt ervoor dat vrouwelijke ondernemers hun microkredieten optimaal kunnen inzetten, concludeerde Sylvia. Lees haar hele verhaal hier: Wakibi directielid Sylvia Siertsema bezoekt ondernemers met microkredieten in Guatemala of luister naar de Social Impact Show podcast van Wakibi waarin Sylvia haar verhaal doet: Podcast

Doneren aan het Women Empowerment Fonds?

Het gaat dus goed met het Women Empowerment Fonds en het doel is om nog verder te groeien. Zo kunnen we nog meer vrouwelijke ondernemers helpen in hun pad naar economische onafhankelijkheid. Help je ook mee? Als bedrijf kun je het Women Empowerment Fonds ondersteunen met verschillende vormen van donaties. Maar je kunt ook ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag een eenmalige donatie doen. Kijk hier voor meer informatie: