Persbericht Wakibi: over de unieke vorm van microkredietfinanciering

Door Redactie Wakibi op 3-7-2012

Over Wakibi

Lees hier het eerste persbericht vanuit Wakibi.

Wakibi: unieke vorm van microfinanciering vanuit Nederland

€ 25 meerdere keren persoonlijk uitlenen aan ondernemers in ontwikkelingslanden

Amsterdam 3 juli 2012 - Vanaf vandaag is er in Nederland een nieuw platform voor microfinanciering: Wakibi. Met dit initiatief kunnen mensen geld lenen aan een kleine ondernemer uit een ontwikkelingsland. Bij Wakibi is de uitlener volledig in controle over wat er met zijn geld gebeurt. Het platform biedt de mogelijkheid om zelf de projecten uit te kiezen en die te ondersteunen met een bedrag vanaf € 25. Wanneer de lening is terugbetaald kan het opnieuw in een project worden geïnvesteerd of teruggestort op de eigen bankrekening. Dit is uniek in Nederland.

Waar andere platformen zich meer richten op het rendement van een investering in microkrediet of het eenmalig doneren van geld, gaat het bij Wakibi om een andere constructie. Peter Schinkel, oprichter van Wakibi: “Het geld blijft in eigen beheer. De uitlener kiest zelf of de lening na terugbetaling uitbetaald wordt of opnieuw geïnvesteerd in een ander project. Omdat gemiddeld 98,89 procent van de leningen wordt terugbetaald, is het mogelijk om met eenzelfde bedrag tot vijftig verschillende projecten te steunen.”

Sociaal ondernemen
Een lening via Wakibi komt voor honderd procent terecht bij de projecten die de uitlener uitkiest. Er wordt gewerkt met lokale partners, die zicht hebben op de haalbaarheid van de projecten én de mogelijkheden van de ondernemer om de lening terug te betalen. Deze partners hebben persoonlijk contact met de ondernemers. De maandelijkse aflossing wordt vaak per fiets opgehaald.

Internationale samenwerking
De selectie van de juiste partners in de ontwikkelingslanden loopt via de Amerikaanse organisatie Kiva, één van ‘s werelds grootste organisaties op het gebied van microfinanciering. Medewerkers en vrijwilligers bezoeken regelmatig de projecten en de lokale partners. Via Kiva is in 61 landen al meer dan 260 miljoen euro uitgeleend. Oprah Winfrey en Bill Clinton zijn enthousiaste ambassadeurs van Kiva.

In Nederland wordt Wakibi aanbevolen door onder andere Gerrit Zalm, Halina Reijn en Karin Bloemen en ondersteund door organisaties als ABN AMRO, PwC en KPN. Gerrit Zalm, voorzitter Raad van Bestuur ABN AMRO: "Wakibi staat voor sociaal ondernemen anno nu. Met gebruik van nieuwe media en een creatieve aanpak, kun je één-op-één geld en kennis bieden aan ondernemers in minder ontwikkelde landen."

Succesvolle testfase
De Wakibi-formule is vanaf begin december 2011 zeven maanden getest. Ruim 750 Nederlandse uitleners hebben al vierduizend ondernemers ondersteund. In totaal is er € 45.000 geïnvesteerd. Inmiddels hebben zich 125 vrijwilligers bij Wakibi aangesloten.
 
Meer pers informatie is hier te vinden.