Microkrediet: hoe werkt het?

Door Redactie Wakibi op 28-9-2012

Over Wakibi

Deze week is er in de media aandacht besteed aan de keerzijde van microfinanciering. Wat ons betreft is het goed dat er ook kritisch naar microfinanciering gekeken wordt, de rente percentages en naar de verschillende soorten organisaties die zich microfinancierings instelling noemen. Er zijn wereldwijd meer dan 3.000 microfinancierings instellingen. Velen daarvan zijn ontstaan uit charitatief oogpunt maar enkelen met puur een financiële drijfveer. Deze laatste groep noemt zichzelf ook microfinanciering organisatie, waardoor negatieve ervaringen met die organisaties ook onder de noemer microkrediet worden belicht.

Wakibi kijkt kritisch naar partijen die alleen naar de financiele impact van hun investeringen kijken en niet naar de sociale meerwaarde. Uiteraard is het altijd goed om te kijken naar de bijdrage van je steun. Hieronder meer toelichting over wat we op dit gebied doen:

Wat doet Wakibi? 
Bij alle projecten staat de lokale veldpartner benoemd. Je kunt doorklikken naar het profiel van de partner, waar de organisatie, haar doelen en financiële gegevens uitvoerig worden beschreven. Hier staan tevens sociale meerwaarde kenmerken bij, waardoor in één oogopslag duidelijk is wat de sociale focus van een veldpartner is. Meer informatie over de rente en kosten van een lening is te vinden in onze veelgestelde vragen.

Wat doet onze partner Kiva?
Kiva hanteert zeer strenge selectiecriteria voor haar veldpartners. De financiële en sociale prestatie (zoals ook de gerekende kosten) worden continu gemonitord. Tevens worden de partners jaarlijks door vrijwilligers bezocht en persoonlijk gecontroleerd. Voor meer informatie over de partner selectie is dit artikel over due dilligence een aanrader.

Wat kun je zelf doen?
Op basis van de partner informatie kun je zelf beslissen via welke microfinanciering instelling je projecten wilt steunen. Ook kun je bij iedere lening onder het kopje partner de sociale meerwaarde kenmerken vinden en daarop selecteren. Onder sociale meerwaarde kun je tevens per categorie (zoals armoedebestrijding of 'kwetsbare groepen') zien welke partners daaraan voldoen en lenen via de partners die bij jouw persoonlijke doestellingen passen.