Linda over Wakibi - het unieke microkredietplatform

Door Redactie Wakibi op 20-11-2015

Over Wakibi

Een interview met vrijwilliger Linda over Wakibi: "Het moment dat ik las over Wakibi was ik enorm enthousiast. Mensen helpen in ontwikkelingslanden heeft me altijd al getrokken, maar nu is het ook tastbaar. Het is niet een grote organisatie waar je aan doneert. Het mooie aan Wakibi is dat je kiest aan wie je geld doneert, wat het heel persoonlijk maakt. Je ziet in de loop van de tijd de ondernemer terugbetalen, waarna je datzelfde geld wéér kunt inzetten. Met één keer € 25,- kun je in de loop van de tijd een heleboel ondernemers helpen. En het allerbelangrijkste: hij of zij kan een beter leven opbouwen. Mooi toch?"

Wie is Linda?
Ik ben Linda Koevoets, 32 jaar en woon in Mierlo, 12 kilometer van Eindhoven. Ik ben getrouwd met Marco en heb twee dochters, Noa van 5 jaar en Feline van 2 jaar. Ik werk drie dagen per week bij de Rabobank in Eindhoven en Nieuwegein als functioneel beheerder. In mijn vrije tijd lees ik graag, ik hou van fotograferen, mijn kinderen zijn gewilde doelwitten, en creatief bezig zijn, ook dat laatste doe ik graag voor en ook steeds meer met mijn kinderen. Mijn grootste hobby is reizen. Steeds weer nieuwe, mooie plekjes op deze wereld ontdekken en genieten van de geweldige natuur en cultuur die we rijk zijn. Met de komst van de kinderen gaan we - nu nog - minder ver, maar niet minder vaak.

Wat voor soort vrijwilligerswerk doe je voor Wakibi? 
Toen ik eind 2011 begon werkte ik vooral als functioneel beheerder. Dat betekent dat ik de vragen die de support niet kon beantwoorden op me nam, maar het leukste is dat ik verbeteringen door mag geven aan de ontwikkelaars, deze mag testen en ja mag roepen als het goed gebouwd is. Door de vragen die via support bij mij landen kreeg ik een goed beeld over wat er leefde bij onze leden en wat er verbeterd kon worden aan de website. Ook als er problemen of foutjes waren in de website was ik de ‘vertaler’ tussen onze leden en de techniek. Sinds ruim een jaar doe ik nu ook de eerstelijns support, omdat de vrijwilliger die dit deed gestopt is. 

Waarom ben je vrijwilligerswerk gaan doen?
Ik was een jaar lid van Kiva en kreeg in 2011 een bericht via Kiva van Wakibi. Wakibi werd op dat moment opgestart en de vraag was of ik als vrijwilliger voor Wakibi wilde werken. Ik geloof dat ze met name vertalers zochten. Dat leek me wel wat en heb meteen een ‘sollicitatiebrief’ gestuurd. Door de oprichter, Peter Schinkel, werd ik vervolgens benaderd of ik als functioneel beheerder aan de slag wilde gaan, want die zochten ze ook nog. Dat leek me hartstikke leuk en ben vanaf dat moment, met een pauze in 2013 vanwege de geboorte van onze jongste dochter, betrokken geweest bij Wakibi.

En waarom vrijwilligerswerk voor Wakibi en niet een ander goed doel?
Het moment dat ik las over Wakibi was ik enorm enthousiast. Mensen helpen in ontwikkelingslanden heeft me altijd al getrokken, maar nu is het ook tastbaar. Het is niet een grote organisatie waar je aan doneert, je ziet aan wie je geld leent en het allerbelangrijkste: hij of zij kan een beter leven opbouwen. Dus niet gewoon geven zodat men vis kan kopen, maar een hengel geven zodat men zelf kan leren vissen. Met Wakibi hebben we een Nederlandse site, met betalen via iDeal, waardoor we nóg meer Nederlanders kennis kunnen laten maken met dit concept. Ik vind het mooi dat ik hier een steentje aan kan bijdragen.

Wat vind je nog meer zo bijzonder aan Wakibi?
Dat het draait op zo veel vrijwilligers. Tegelijkertijd merk je dat het lastig is genoeg vrijwilligers te behouden, maar ik vind het mooi om te zien dat zo veel mensen zich belangeloos inzetten voor Wakibi.

Is er een bepaald project (of persoon) dat je erg bij is gebleven?
Mijn eerste project, Kholik uit Tajikistan. In twaalf maanden heeft hij zijn lening terugbetaald. Ik vond het geweldig om elke maand een klein bedrag terug te zien in mijn account. Dat bedrag is in de afgelopen vijf jaar al bij verschillende ondernemers beland.

Waarom zou je mensen aanraden om te doneren of vrijwilliger te worden voor Wakibi?
Het mooie aan Wakibi is dat je kiest aan wie je geld doneert, wat het heel persoonlijk maakt. Je ziet in de loop van de tijd de ondernemer terugbetalen, waarna je datzelfde geld wéér kunt inzetten. Met één keer € 25,- kun je in de loop van de tijd een heleboel ondernemers helpen. Mooi toch?
 

Ook vrijwilliger worden? Kijk op onze websitepagina voor de mogelijkheden of neem direct contact met ons op via: support@wakibi.nl