Met microkrediet help je meer mensen

Door Redactie Wakibi op 2-12-2016

Over Wakibi

Waarom microkredieten

,,Een bedrijf dat microfinanciering inzet, gaat veel actiever met haar geld om. Waar een gift voorgoed weg is, komt microkrediet terug, waardoor je nogmaals wat met het geld kunt doen. Eigenlijk help je er dus veel meer mensen mee”, aldus Rients Galema (32) universitair docent op het gebied van Financiering en Financiële markten aan de Universiteit Utrecht.

Leningen van woekeraars tegengaan

In 2009, toen microfinanciering booming was en de sector als kool groeide, verdiepte Galema zich in het onderwerp voor zijn promotie onderzoek. ,,Microfinanciering was in het leven geroepen om leningen van woekeraars tegen te gaan. De armsten van de armsten kregen met deze financieringsmethode toegang tot de financiële sector. Opvallend was toen dat niet alleen non gouvernementele organisaties (NGO’s), maar ook westerse commerciële instellingen zich gingen richten op microfinanciering, zoals nu nog steeds Triodos en ASN-bank actief zijn.”
 

Kosten van microkrediet

Volgens Galema is microfinanciering tegenwoordig een maatschappelijk verantwoorde manier van financiering. ,,Bedrijven die op deze manier hun geld via Wakibi investeren, zien meteen wat ermee gebeurt, omdat deze financieringsvorm is gebaseerd op een sociale connectie. Er is direct contact tussen mensen die geld lenen en degenen die het ontvangen. Stel dat organisaties of mensen hun geld zouden doneren, dan bestaat de kans dat het op de grote hoop terecht komt. Misschien worden er wel overheadkosten mee betaald.”
Natuurlijk hebben organisaties die microfinanciering verstrekken ook kosten. ,,Geld gaat bijvoorbeeld maar de registratie van de lening, controle of de lening wordt terugbetaald en de medewerker die lange afstanden aflegt naar de projecten, vooral wanneer het gaat om microfinanciering in landelijke gebieden”, licht Galema toe. Bij sommige organisaties zie je dat de rente op leningen hoger is, of dat subsidies nodig zijn om op een duurzame wijze te blijven opereren. Wakibi pakt het anders aan. Door zoveel mogelijk met vrijwilligers te werken, blijven de kosten zo laag mogelijk.
 

PS: Wakibi is momenteel op zoek naar vrijwilligers. Ken je iemand of wil jij Wakibi ondersteunen met het verlenen van microkredieten? Bekijk hier de huidige vacatures. Of neem contact met ons op.