Afrikadag: het vieren van een continent in de lift!

Door Redactie Wakibi op 20-5-2019

Waarom microkredieten

Na jaren van kolonisatie en onderdrukking werd op 25 mei 1963 de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE) opgericht. Leiders van 30 van de toen 32 onafhankelijke Afrikaanse staten tekenden een overeenkomst in Addis Abeba, Ethiopië. In de jaren daarna voegden nog 21 landen zich bij de OAU, met Zuid-Afrika als laatste in 1994. De originele missie van de OAE was vrijheid voor de Afrikaanse landen die nog onder koloniaal bewind stonden.

De OAE maakte plaats voor de African Union (AU), maar de datum van 25 mei bleef gehandhaafd en staat tegenwoordig symbool voor de Afrikaanse eenheid. Dit jaar vieren Afrikanen over de hele wereld voor de 56e keer Afrikadag.

Afrika is booming
Het beeld van Afrika als zielig continent vol hongersnood klopt niet meer. Veel overheden verbeterden gezondheidszorg en onderwijs. Dit heeft ook een positief effect op de economie: veel landen trekken internationale handel en technologische ontwikkelingen naar zich toe. Toch valt er nog genoeg werk te verzetten. Zo’n 544 miljoen Afrikanen leven in armoede en de helft van de jongeren zit zonder baan. Maar er is hoop! Zo lukte het Rwanda, Ghana en Liberia om de armoede in korte tijd grotendeels terug te dringen, onder meer door ondernemen makkelijker te maken.

Vier Afrikadag, steun een Afrikaanse ondernemer!
Met microfinanciering geeft Wakibi ondernemende mensen de mogelijkheid een zelfstandig bestaan op te bouwen. Dat doen we in ontwikkelingslanden over de hele wereld, en dus ook in Afrika. We hebben wel 2.069 projecten op het continent! De meesten daarvan (1.049 projecten) zijn in Kenia. Dan volgt Uganda (518 projecten) en Rwanda met 136 projecten. Fun fact: de meeste leningen zijn aangevraagd door vrouwen! Neem een kijkje op onze website voor alle projecten, en kies zelf de ambitieuze Afrikaan(se) die je wilt steunen.