Microkrediet: een steentje dat een hele vijver in beweging zet

Door Petra van Rijn op 3-2-2022

Impact van microkrediet

Waarom microkredieten

Wie kent niet het machteloze gevoel dat je - op reis in een ontwikkelingsland - bekruipt als je de de leefomstandigheden van sommige locals ziet? Mensen die blijmoedig keihard werken om hun gezin te eten te geven en ook nog jou als rijke westerling met een glimlach welkom heten. Het raakt je in je hart. Je zou ze het liefst allemaal willen ondersteunen, wetend dat deze mensen vaak niet in aanmerking komen voor een lening via de bank en er dus nauwelijks in slagen uit de armoede te geraken. Voor deze mensen betekent een microkrediet een stap op de weg omhoog.

Duurzame vooruitgang met microkrediet

Microkredieten zijn kleinschalige leningen aan kleine ondernemers waarmee zij rechtstreeks worden geholpen om te investeren en meer geld te verdienen. Het mooie is dat hiermee niet alleen de ondernemer wordt geholpen maar ook zijn of haar hele gezin. Als het bedrijf floreert, krijgen kinderen voldoende te eten, kunnen ze naar de dokter als ze ziek zijn en naar school. Een enorme vooruitgang in gebieden waarin toegang tot onderwijs of medische zorg helemaal niet vanzelfsprekend is. Gemiddeld heeft een microkrediet een positief effect op vijf mensen, en uiteindelijk een duurzaam effect op de hele gemeenschap.

Een microkrediet is dus een steentje waarmee je een hele vijver in beweging krijgt. 

Zelfredzaamheid stimuleren 

Doordat een microkrediet geen donatie is maar een lening die terug wordt betaald, stimuleert het zelfredzaamheid. Mensen zien hun bedrijf groeien en daarmee hun eigenwaarde.

Naast individuele ondernemers zijn er ook mensen die zich verenigen in een groep en gezamenlijk een microkrediet aanvragen. Zoals de leden van de “Kuna Guapa” in Paraguay die zich met elkaar inzetten om hun kwaliteit van leven en dat van hun naasten te verbeteren. Nelly is een van hen, een vastberaden vrouw die zich niet uit het veld laat slaan door haar handicap. Nelly is zelf slecht ter been en verkoopt schoenen om haar gezin te onderhouden. Met de lening is ze in staat om meer schoenen in te kopen waardoor ze meer winst kan maken.

De droom van Lamphun wordt werkelijkheid doormiddel van microkrediet 

Of Lamphun uit Thailand die prachtige zijden stoffen weeft en via een microkrediet investeert in haar bedrijf door zijdedraad, verfkleuren en weefmaterialen te kopen. Het is haar droom om ooit haar eigen kledingzaak te beginnen. Met een lening kun je Lamphun helpen om die droom werkelijkheid te laten worden.

Met één microkrediet help je 5 mensen

Om dromen te helpen verwezenlijken hoef je dus niet eens op reis. Vanuit huis kun je via Wakibi met een muisklik kiezen wie jij wilt helpen voor een bedrag van € 25.

Realiseer je dat je met dit bedrag niet slechts een persoon helpt maar direct bijdraagt aan betere leefomstandigheden van ten minste vijf mensen. Jouw lening wordt na verloop van tijd terugbetaald. Daarna kun je opnieuw investeren in een ondernemer die jou aanspreekt en die jou met een brede glimlach bedankt voor het verschil dat je maakt in meerdere levens.

Het raakt je in je hart.