Bandana uit India laat haar bedrijf groeien dankzij een kleine lening

Door Redactie Wakibi op 30-6-2020

Impact van microkrediet

Dit is Bandana Jethi. Bandana is alleenstaande moeder, rijstboerin en zakenvrouw. Samen met haar ouders en broer woont ze in Mundahahapatana, een klein plattelandsdorpje in India.

Als dochter van een landbouwersfamilie kent Bandana de kneepjes van het vak, maar omwille van een tekort aan zaad en de klimaatsverandering kon ze niet altijd rekenen op een goede oogst. Ondernemend als ze is, had ze daar zelf al een oplossing voor bedacht: als haar rijstveld niet genoeg produceert koopt ze rijst van andere boeren uit haar dorp, huurt ze een vrachtwagen en rijdt ze ermee naar Bhubaneswar, waar ze de rijst met een beetje winst kan verkopen.

Inspirerende groep vrouwelijke landbouwers

Bandana is niet de enige inspirerende zakenvrouw in Mundahahapatana. Sinds 2005 is ze lid van Chakratirtha DMS SHG. Dit is een groep 14 vrouwelijke landbouwers en ondernemers uit hetzelfde dorp die samen de levenskwaliteit van hun gezinnen proberen te verbeteren. In 2014 ontving de groep een microkrediet van € 4.500 waarmee alle deelnemers hun bedrijfje een flinke boost konden geven.

Bedrijf laten groeien en sparen

Bandana gebruikte haar deel van de groepslening om zaad en meststoffen voor haar rijstveld te kopen. Met de winst wilde ze haar bedrijfje doen groeien en een beetje sparen. En of dat gelukt is! Bandana zegt dat ze vroeger ongeveer twee keer per maand naar Bhubaneswar reed om er rijst te verkopen. Nu maakt ze die reis drie keer per week! 

In de toekomst wil Bandana een grotere lening aangaan om haar snelgroeiende onderneming nog verder te ontwikkelen. Met de opbrengst wil ze haar familie een beter leven geven.

Help je mee?

Vrouwen op het platteland van ontwikkelingslanden spelen een cruciale rol in de wereld, op sociaal én ecologisch niveau. Help ondernemers zoals Bandana door vrouwelijke landbouwers een financieel steuntje in de rug te geven!

Dit artikel is hertaald o.b.v. originele content op Kiva.org.