Women’s Empowerment & Conflict deel 3 - Amani: Kunstenaar, Zakenvrouw, Vluchteling

Door Redactie Wakibi op 26-2-2016

Impact van microkrediet

In de reeks Women's Empowerment & Conflict laten we verschillende vrouwen aan het woord over het realiseren van hun dromen, gelijke rechten en de verbeteringen die nog nodig zijn. In dit artikel maakt u kennis met Amani, een onafhankelijke kunstenares.

Dit is het derde artikel van een serie van vijf verhalen over hoe vrouwen dromen over gelijke rechten, en de strijd die daar vaak mee gepaard gaat. Dit verhaal gaat over Amani die in een Palestijns vluchtelingenkamp woont. In de andere vier delen maakt u kennis met Makula uit India, Myrian uit Paraguay, Nomatter uit Zimbabwe, en Meada uit Irak.

Amani is een onafhankelijke vrouwelijke kunstenaar. Ze heeft sinds twee jaar een bedrijfje waarmee ze aardewerk verkoopt. Ze koopt onbewerkte potten en vazen in, die ze decoreert en ter verkoop aanbiedt. Ze woont in Baqaa, een Palestijns vluchtelingenkamp, 20 kilometer ten noorden van de Jordaanse hoofdstad Amman.

Ze vertelt dat het moeilijk is om in het gebied waar ze woont haar producten te verkopen, omdat de mensen daar erg arm zijn. Daarom biedt ze haar werk aan aan winkels in Amman.

Microkrediet voor haar gezin
Het microkrediet dat ze ontving was bedoeld om het mogelijk te maken om een winkel te openen, ergens tussen Baqaa en Amman. Omstreeks de tijd dat ze de lening ontving verloor haar man een aanzienlijk bedrag door te gokken op de aandelenmarkt.

Amani moest haar lening gebruiken om haar gezin overeind te houden. Dankzij de lening en het extra inkomen, afkomstig van de verkoop van haar aardewerk, lukte het haar om het gezin door deze moeilijke periode heen te loodsen. Ze droomt nog steeds over het openen van een winkel, en is van plan dat voornemen uit te voeren zodra haar lopende lening geheel is terugbetaald.
 

Microkrediet van de National Microfinance Bank
Amani ontving haar lening via de National Microfinance Bank in Jordanie. Ze is dankbaar voor deze hulp. Ze zegt dat de samenwerking heel soepel verloopt. En als ze wat laat is met een deel van de terugbetaling, hebben ze daar begrip voor. “Ze weten hoe ze op een prettige manier kunnen omgaan met mensen die geld lenen” vertelde ze. 

Toen haar gevraagd werd of de lening nuttig voor haar was geweest, vertelde ze “Met de microkrediet lening kan ik een bestaan creëren. En dat is veel beter dan de hele dag thuis te zitten!”

Ook vrouwen zoals Amani steunen met een lening? Voor een overzicht van leningen aan vluchtelingen in Jordanie klik hier - in Libanon klik hier en in Azerbeidzjan hier

Wij schreven al eens eerder over "Lenen aan vluchtelingen via Wakibi". Lees het artikel hier.


Redactie Wakibi - Vertaler Hansjelle Dijkstra

Bron: Kiva Blog
© Tekst en foto's Nadia Al-Absy

> Het artikel Women’s Empowerment & Conflict deel 1 - Makula’s Droom: een Betere Toekomst voor haar Jongens leest u hier
> Het artikel Women’s Empowerment & Conflict deel 2 - Myrian’s Droom: haar Kunst delen met de Wereld leest u hier


Noot:
Wakibi is een platform waar leners en Nederlandse uitleners op eenvoudige wijze bij elkaar worden gebracht. Als onderdeel van een keten is elke schakel van belang. Centrale rol in de keten is het Amerikaanse Kiva. Wakibi betrekt haar leningen van Kiva en stemt deze af op Nederlandse doelgroepen.
Kiva maakt onder andere gebruik van zogenaamde ‘fellows’; vrijwilligers die hun inzichten, ervaringen, foto's en verhalen uit de praktijk met ons delen. Via deze verhalen en beelden wordt duidelijk wat er speelt in verschillende gemeenschappen. Op onze website brengen we telkens een land, gebied, sector of een specifieke doelgroep onder de aandacht. Lees voor meer informatie onze eerder gepubliceerde artikelen.